USA: strafvermindering voor Chelsea Manning!

USA: strafvermindering voor Chelsea Manning!

Goed nieuws

Klokkenluider Chelsea Manning werd eind 2013 tot 35 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het lekken van geheime informatie. President Obama verleende haar gisteren een aanzienlijke strafvermindering. Manning zou op 17 mei a.s. vrijkomen.

Chelsea Manning (1987) uit de Verenigde Staten werd eind 2013 tot 35 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Ze had geheime informatie gelekt naar de klokkenluiderssite Wikileaks over mogelijke mensenrechtenschendingen door Amerikaanse troepen in het buitenland. Er werden ook schokkende videobeelden gepubliceerd van een Amerikaanse luchtaanval in Bagdad waarbij achttien burgers werden doodgeschoten.

Manning (toen nog Bradley) zat vast in een zwaar beveiligde gevangenis en begon daar het proces van geslachtsverandering. Ze kreeg hiervoor niet de behandeling die ze nodig had. Na een poging tot zelfmoord werd Manning in eenzame opsluiting geplaatst.

Positieve, maar late stap

De strafvermindering voor Manning is prachtig maar komt te laat: ze zat jaren gevangen terwijl degenen die schuldig zijn aan de schendingen die zij openbaarde nog vrij rondlopen. De informatie die Manning lekte moet grondig worden onderzocht en klokkenluiders moeten beter worden beschermd.

We voeren al jaren actie voor Chelsea Manning, o.a. tijdens de Schrijfmarathon van 2014. Veel dank aan iedereen die voor haar in actie kwam!

 

Lees het volledige Engelstalige persbericht.