UPDATE: Thailand stuurt bedreigde Saudische vrouw niet terug

UPDATE: Thailand stuurt bedreigde Saudische vrouw niet terug

Actueel

Rahaf Mohammad al-Qunun uit Saudi-Arabië vreest gedwongen uitzetting uit Thailand. Berichten dat een Saudische functionaris haar paspoort zou hebben ingenomen toen ze in Bangkok arriveerde, zijn zeer verontrustend. In Saudi-Arabië kan ze worden veroordeeld omdat ze zonder mannelijke voogd haar familie ontvluchtte.

Update

Er zijn enkele ontwikkelingen in de zaak van Rahaf Mohammad al-Qunun.

– Vertegenwoordigers van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR hebben Rahaf Mohammad al-Qunun in haar hotelkamer ontmoet. Ze verklaarden de garantie te hebben gekregen dat zij niet naar Koeweit of Saudi-Arabië zal worden uitgewezen.

– De Thaise immigratiedienst heeft gezegd dat Al-Qunun van het vliegveld is overgebracht naar een ‘veilige plaats’. Onduidelijk is waar ze naartoe gebracht is. Vermoedelijk verblijft ze nu in een politiebureau of in een detentiecentrum voor immigranten.

– De UNHCR zal haar asielverzoek evalueren, wat volgens het hoofd van de Thaise immigratiedienst ‘5 tot 7 dagen’ zal duren.

– Zorgwekkend is het bericht dat Al-Qununs vader – een hooggeplaatste Saudische regeringsfunctionaris – onderweg zou zijn naar Bangkok en daar binnen korte tijd zal aankomen.

Hoewel deze berichten hoopgevend zijn, wil dat nog niet zeggen dat Rahaf Mohammad al-Qunun veilig is. Amnesty blijft daarom bij de oproep haar niet uit te zetten omdat zij gevaar loopt.

Mogelijke uitwijzing

‘Rahaf Mohammad al-Qunun is bang voor haar veiligheid als ze naar haar familie in Saudi-Arabië terugkeert en kan daar aangeklaagd worden vanwege het overtreden van de wet die een mannelijke voogd verplicht. De VN-Hoge Commissaris voor Vluchtelingen heeft contact met Rahaf gevraagd. De Thaise autoriteiten moeten dit mogelijk maken. Ook moeten zij haar recht om asiel te zoeken onmiddellijk garanderen’, zegt Samah Hadid van Amnesty International. ‘De autoriteiten van Thailand zijn verplicht geen mensen terug te sturen naar een plaats waar zij het gevaar lopen op ernstige schendingen van hun mensenrechten.

Gevlucht na doodsbedreiging

Rahaf Mohammed al-Qunun arriveerde op 5 januari 2019 op de luchthaven van Bangkok. Ze maakte daar een tussenlanding op weg naar Australië. Al-Qunun zegt dat ze vluchtte vanwege mishandeling en doodsbedreigingen door haar familie. Na aankomst in de Thaise hoofdstad Bangkok werd Al-Qunun naar eigen zeggen opgewacht door een vertegenwoordiger van de Saudische ambassade die haar paspoort innam.

Na contact met de ambassade van Saudi-Arabië ‘die de zaken coördineert’, liet de Thaise immigratiedienst weten dat Al-Qunun niet mag doorreizen naar Australië. Op dit moment wordt Rahaf Mohammed al-Qunun vastgehouden in een hotel op het vliegveld van Bangkok. Via Twitter houdt ze contact met de buitenwereld.