Afbeelding
Uitzetting Ali Feruz uitgesteld
Goed nieuws

Uitzetting Ali Feruz uitgesteld

08 augustus 2017

Op 8 augustus 2017 besloot een Russische rechter dat journalist en LHBT-activist Ali Feruz voorlopig niet mag worden uitgezet naar Oezbekistan. De rechter volgt daarmee de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dat bepaalde dat Feruz niet mag worden uitgezet zolang het Hof zijn zaak behandelt.

Feruz werd op 1 augustus in Moskou opgepakt door de Russische autoriteiten met het doel hem uit te zetten. Dat zal voorlopig niet gebeuren. Feruz verblijft nu in een uitzettingsgevangenis in Moskou.

Actie

Amnesty voerde actie tegen zijn uitzetting naar Oezbekistan, waar hij een groot risico loopt vervolgd en gemarteld te worden. In enkele dagen tijd werden duizenden e-mails en brieven naar de Russische autoriteiten verstuurd met de oproep hem niet uit te zetten.

Vervolging in Oezbekistan

Ali Feruz, die officieel Choedoberdi Noermatov heet, is openlijk homo, mensenrechtenactivist en correspondent voor de onafhankelijke krant Novaya Gazeta. Feruz ontvluchtte Oezbekistan in 2009, nadat hij gearresteerd en gemarteld werd door veiligheidstroepen in Oezbekistan. Die wilden dat hij informant werd. In 2011 kwam hij in Rusland terecht, waar hij herhaaldelijk asiel aanvroeg. Rusland weigerde om hem een vluchtelingenstatus te geven, ondanks het sterke bewijs dat hij in Oezbekistan slachtoffer wordt van marteling en andere mensenrechtenschendingen.

Lees ook

Meer nieuws