Turkmenistan: milieu-activist vrijgelaten

Turkmenistan: milieu-activist vrijgelaten

Goed nieuws

Op 6 november werd milieuactivist Andrej Zatoka vrijgelaten na betaling van een boete van 1.000 Manat (ongeveer US $ 350). Acht dagen eerder was hij veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf na een oneerlijk proces. Volgens bronnen in Turkmenistan werd hij vrijgelaten op voorwaarde dat hij afzag van zijn Turkmeense burgerschap en verliet hij het land.

Andrej Zatoka is een 53-jarige milieuactivist met zowel de Turkmeense als de Russische nationaliteit. Hij werd door de politie op 20 oktober gearresteerd op beschuldiging van "hooliganisme". Later werd hij nog beschuldigd van het toebrengen van "vrij ernstige" verwondingen.

Zijn veroordeling was gebaseerd op een erg oppervlakkig onderzoek. Volgens Amnesty International werd hij opgesloten wegens zijn vreedzaam werk als milieuactivist en was hij een gewetensgevangene.

Op 6 november werd zijn zaak opnieuw behandeld door de regionale rechtbank van Dashoguz. Deze oordeelde dat de stedelijke rechtbank van Dashoguz geen rekening had gehouden met verzachtende omstandigheden zoals zijn inzet voor het milieu, zijn reputatie als wetenschapper en zijn samenwerking met de ordehandhaving op milieugebied. Zijn gevangenisstraf werd omgezet in een boete. Op 7 november verlieten Andrei Zatoka en zijn vrouw Turkmenistan en weken ze uit naar Rusland.

Auteur: 
Spoedactie-team