TURKIJE: Turkse rechter spreekt rapper vrij

TURKIJE: Turkse rechter spreekt rapper vrij

Goed nieuws
Auteur: 

Op 19 juni heeft een rechtbank in Istanboel rapper Ezhel vrijgesproken van de beschuldiging van “publieke bevordering van het gebruik van drugs” en heeft die rechtbank zijn onmiddellijke vrijlating gelast wegens onvoldoende bewijs dat hij bewust drugsgebruik zou bevorderen.

Sercan Ipekcioglu, beter bekend onder zijn artiestennaam Ezhel, werd op 23 mei opgepakt door de politie na een tweede reeks ondervragingen over de beschuldiging het gebruik van drugs te bevorderen. Ezhel werd diezelfde dag nog in de Maltepe-gevangenis in Istanboel opgesloten. Het arrest van het Hof dat opsluiting in de gevangenis inhield, bevatte geen enkel materieel bewijs dat hij drugsgebruik actief zou hebben bevorderd. De rapper werd vrijgelaten omdat het Hof van oordeel was dat er onvoldoende bewijs was geleverd van het feit dat Ezhel doelbewust had aangespoord tot overtreding van de wet.

In reactie op Ezhels arrestatie en opsluiting lanceerden zijn supporters een virale campagne op de sociale media waarbij duizenden internetgebruikers zijn vrijlating eisten via de hashtag #FreeEzhel, wat daardoor één van de toptrending-hashtags voor Twitter-Turkije werd. De vrijlating van de rapper is een belangrijke positieve ontwikkeling in een land waarin de vrije meningsuiting, sinds de invoering van de noodtoestand in juli 2016, steeds meer in het gedrang is gekomen.

Ezhel is een prominente figuur binnen de Turkse rapscene en staat bekend om zijn sombere beschrijvingen van het straatleven in stedelijk Turkije. Hij werd ondervraagd over twee songs waarin wordt verwezen naar het gebruik van cannabis, en over een nu verwijderde post op de sociale media met een foto waarop de rapper een cannabisblad vasthoudt.

Na afloop van de rechtszaak bedankte Ezhel Amnesty International en de supporters daarvan omdat zij een doorslaggevende rol hebben gespeeld in de campagne voor zijn vrijlating: “Samen zijn wij sterk. Dank voor uw solidariteit en voor al uw inspanningen”. (UA 107/18 - Aangehouden rapper beschuldigd van het promoten van druggebruik – 1/6/2018)