Afbeelding
Turkije: Taner Kiliç is (toch niet) vrijgelaten
Persbericht

Turkije: Taner Kiliç is (toch niet) vrijgelaten

31 januari 2018

UPDATE: Een Turkse rechtbank liet hem vrij, maar in plaats van in de armen van zijn vrouw en kinderen, vloog Taner Kilic opnieuw in de cel. Dit is onaanvaardbaar!

Nu meer dan ooit moeten we samen laten zien hoe sterk we zijn. Laat van je horen! Teken de petitie op www.amnesty-international.be/taner

Een rechtbank in Istanbul besliste vandaag, 31 januari 2018, om de voorzitter van Amnesty Turkije, Taner Kiliç, vrij te laten onder voorwaarden.

“Het is een enorme opluchting dat Taner binnenkort terug bij zijn vrouw en dochters kan zijn. Voor het eerst in bijna acht maanden zal hij weer in zijn eigen bed slapen. Maar we mogen niet vergeten dat veel andere onschuldige mensen in Turkije achter de tralies blijven, zonder het minste bewijs,” zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

“Deze ongegronde vervolgingen zijn een poging om kritische stemmen binnen Turkije het zwijgen op te leggen. Dit toont meer dan ooit het belang van mensenrechten en van degenen die hun leven wijden aan de verdediging ervan.”

"We nemen vandaag even de tijd om Taners vrijlating te vieren, maar morgen zetten we onze strijd voort."

“We nemen vandaag even de tijd om Taners vrijlating te vieren, maar morgen zetten we onze strijd voort. Alle aanklachten tegen Taner, tegen de mensenrechtenverdedigers van de Istanbul 10 en alle andere onschuldige slachtoffers van deze wrede repressie moeten worden ingetrokken.”

Meer dan een miljoen mensen in actie

"We zijn de meer dan een miljoen mensen die de vrijlating van Taner eisten, erg dankbaar. Opnieuw tonen zij dat wanneer we onrecht persoonlijk aantrekken en met één stem spreken, we echt worden gehoord."

Belgische druk

In België voerden 47.000 mensen actie voor zijn vrijlating. Deze ochtend verfden Amnesty-activisten nog een duidelijke boodschap op de stoep van de Turkse ambassade in Brussel.

Ook de Belgische autoriteiten toonden zich zeer bezorgd over de aanhouding. Didier Reynders riep op tot de onvoorwaardelijke vrijlating en een delegatie van het Parlement bracht een solidariteitsbezoek aan de Turkse Amnesty-sectie. Ter plekke werd het proces op de voet gevolgd door de Belgische diplomatie. “We zijn de Belgische autoriteiten erkentelijk voor hun steun en roepen op mee te blijven streven naar het intrekken van de valse aanklachten, voor verbetering van de mensenrechten en voor de vrijlating van alle gewetensgevangenen in Turkije,” aldus Wies De Graeve.

Taner Kiliç wordt nu vrijgelaten, maar het proces tegen hem, Idil Eser en negen andere mensenrechtenverdedigers over de verzonnen terreur-aanklachten is nog niet voorbij. Zij en zovele andere leden van het maatschappelijke middenveld worden nog steeds zonder reden vervolgd tijdens de repressie in Turkije.

Lees ook

Meer nieuws