Afbeelding
Turkije, studenten moeten Pride-mars mogen houden
Persbericht

Turkije, studenten moeten Pride-mars mogen houden

09 juni 2022

Studenten moeten hun jaarlijkse Pride-mars kunnen houden op de Middle East Technical University (METU) in de Turkse hoofdstad Ankara. Maar de universiteit heeft dit verboden.

Update: Op 10 juni 2022 heeft de politie een door studenten georganiseerde Pride-mars op de campus van de Middle East Technical University (METU) in Ankara, de hoofdstad van Turkije, met geweld uiteen geslagen. Een aantal studenten werden gearresteerd nadat de politie hen op de grond hadden gesleept.

In een reactie op het nieuws zei Nils Muižnieks, directeur Europa van Amnesty International:

"De beelden van vreedzame Pride-manifestanten op de METU-campus die geconfronteerd werden met politie die onnodig en buitensporig geweld gebruikte, waaronder pepperballs*, zijn zeer verontrustend, vooral omdat dit een herhaling is van het geweld dat we hier drie jaar geleden zagen."

"Het is een zwarte dag wanneer de universiteitsautoriteiten de politie inschakelen om studenten uiteen te drijven die gewoon vreedzaam opkomen voor hun recht op waardigheid en gelijkheid. Al degenen die door de politie worden vastgehouden enkel en alleen omdat ze hun recht op vreedzame vergadering uitoefenden, moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten."

***

De mars is gepland voor morgen, vrijdag 10 juni. Maar voorafgaand daaraan ontvingen alle studenten een officiële e-mail waarin staat dat het Pride-evenement niet is toegestaan, omdat het ‘de reputatie van de universiteit in gevaar zou brengen.’ In de mail staat ook dat de politie wordt gebeld als de mars toch doorgaat.

In 2019 werd een vreedzame Pride-bijeenkomst in Ankara door de politie met geweld beëindigd. De agenten gebruikten pepperspray, plastic kogels en traangas tegen de studenten. Negentien deelnemers werden opgepakt en riskeerden 3 jaar gevangenisstraf. In 2021 werden ze vrijgesproken.

Teleurstellend

"Het is zeer teleurstellend dat er geen lessen zijn geleerd", zegt Nils Muiznieks van Amnesty International. "De universiteit zal inderdaad reputatieschade oplopen. Dat komt door dit zinloze verbod en de mogelijk onnodige inzet van de politie en niet doordat de studentengemeenschap liefde en solidariteit viert."

Achtergrond

In 2017 werd tijdens de noodtoestand een algemeen verbod op protesten ingesteld. Dat werd in 2019 opgeheven nadat een rechtbank in Ankara oordeelde dat het verbod onwettig was.

In mei 2019 organiseerden METU-studenten en -medewerkers een vreedzame Pride-mars op de campus. Ze werden geconfronteerd met buitensporig politiegeweld en achttien studenten en een academicus werden beschuldigd van ‘deelname aan een onwettige vergadering’ en ‘weigering zich te verspreiden ondanks waarschuwingen’. Ze werden in oktober 2021 vrijgesproken, maar de openbaar aanklager ging hiertegen in beroep.

Regeringen hebben de plicht om vreedzame bijeenkomsten te faciliteren en het verbod van de universiteit op deze Pride-mars heeft geen juridische basis.

*harde, plastic projectielen die worden afgeschoten en bij impact irriterende stoffen zoals pepperspray vrijgeven

Lees ook

Meer nieuws