Afbeelding
Turkije: sprankje hoop na vrijlating twee journalisten
Goed nieuws

Turkije: sprankje hoop na vrijlating twee journalisten

09 maart 2018

Op 9 maart 2018 besloot de rechtbank in Turkije dat hoofdredacteur Murat Sabuncu van de oppositiekrant Cumhuriyet en de vooraanstaande journalist Ahmet Şık moeten worden vrijgelaten.

De twee zaten meer dan een jaar in voorarrest. Hun vrijlating geeft een sprankje hoop voor de tientallen andere journalisten die in Turkije worden gevangengehouden.

Ahmet Şık al langer doelwit

Ahmet Şık is een zeer ervaren onderzoeksjournalist die eerder te maken heeft gehad met politiek gemotiveerde vervolging en gevangenschap. Hij werd in 2011 meer dan een jaar gevangengezet omdat hij een boek had geschreven over de vermeende infiltratie van overheidsinstellingen door aanhangers van de religieuze geleerde Fethullah Gülen. Gülen was indertijd nog een bondgenoot van regeringspartij AKP van president Erdoğan.

In december 2016 werd Şık opnieuw gevangengenomen. Dit keer werd hij beschuldigd van propaganda voor de gewapende Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en de FETÖ , die volgens de regering wordt geleid door Fethullah Gülen. FETÖ staat voor ‘Gülenistische Terreurorganisatie’. President Erdoğan beschuldigt aanhangers van Gülen ervan achter de mislukte staatsgreep in juli 2016 te zitten.

Vrije meningsuiting zwaar onder druk

De couppoging heeft de vrije meningsuiting in Turkije nog verder aan banden gelegd. Tijdens de noodtoestand, die kort na de mislukte staatsgreep werd uitgeroepen en in januari 2018 voor de zesde keer werd verlengd, werden honderden journalisten opgepakt of ontslagen. Zeker 165 televisiestations, persdiensten, kranten, tijdschriften, radiozenders en uitgeverijen werden gesloten.

Een derde van alle gevangengenomen journalisten, mediaprofessionals en mediabestuurders wereldwijd bevindt zich in Turkse gevangenissen, de meesten in afwachting van een rechtszaak. De boodschap, en de daaruit voortvloeiende gevolgen voor de persvrijheid, is duidelijk en verontrustend: er is in Turkije steeds minder ruimte voor afwijkende meningen, en voor je eigen mening uitkomen is levensgevaarlijk.

Lees ook

Meer nieuws