Turkije - Ogen van de wereld gericht op ‘showproces’ tegen mensenrechtenactivisten

Turkije - Ogen van de wereld gericht op ‘showproces’ tegen mensenrechtenactivisten

Persbericht

De valse beschuldigingen voor terrorisme tegen 11 mensenrechtenverdedigers, waaronder de directeur en voorzitter van Amnesty International Turkije, slaan nergens op, zegt Amnesty International bij het begin van hun rechtszaak in Istanboel en Izmir.

De aanklachten, die in twee aparte rechtszaken worden geformuleerd en tot 15 jaar cel kunnen leiden, zijn compleet ongegrond.

“Van bij hun arrestatie is het duidelijk dat het om politiek gemotiveerde vervolgingen gaat om kritische stemmen in Turkije het zwijgen op te leggen”, zegt John Dalhuisen, directeur Europa van Amnesty International.

“VAN BIJ HUN ARRESTATIE IS HET DUIDELIJK DAT HET OM POLITIEK GEMOTIVEERDE VERVOLGINGEN GAAT OM KRITISCHE STEMMEN HET ZWIJGEN OP TE LEGGEN”
___________________

John Dalhuisen, directeur Europa Amnesty International

"Zonder enig aanknopingspunt of grond heeft de Turkse overheid geprobeerd en gefaald om een zaak op te bouwen tegen Idil, Taner en de negen andere mensenrechtenactivisten. De aanklager had meer dan negen maanden nodig om uiteindelijk met niets op de proppen te komen. De rechter zou niet meer dan een half uur mogen nodig hebben om de zaak tegen hen af te wijzen.”

Tien activisten, waaronder Idil Eser, de directeur van Amnesty Turkije, werden gearresteerd op 5 juli. De voorzitter van Amnesty Turkije, Taner Kiliç, was een maand eerder opgepakt. Ze worden beschuldigd van ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’.

De aanklachten tegen de 11 gaan er absurd genoeg van uit dat standaard mensenrechtenwerk, steun aan terroristische organisaties betekent. Het gaat onder meer om protest tegen de verkoop van traangas, een beursaanvraag of een campagne voor de vrijlating van leerkrachten in hongerstaking. Volgens de aanklacht wordt Idil Eser in verband gebracht met drie verschillende en met elkaar onverzoenbare terreurorganisaties. Een aantal van de beschuldigingen verwijzen naar twee documenten van Amnesty International die dateren van voor ze zelf maar in dienst was bij de organisatie.

Het is geen verrassing dat de aanklager geen enkel bewijs aandraagt om de beschuldigingen hard te maken dat de Büyükada workshop, waar de arrestaties plaats vonden, een ‘geheime vergadering was om een opstand zoals in Gezi te organiseren’ of om andere misdaden aan te tonen. Amnesty International heeft de aanklacht tot in de details geanalyseerd en weerlegde elk van de beschuldigingen tegen de 11 beklaagden.

Naast de start van de rechtszaak in Istanboel vandaag, zal Taner Kiliç morgen verschijnen voor de rechtbank in Izmir voor een aparte aanklacht over ‘lidmaatschap van de ‘Fethullah Gülen Terrorist Organization’.

Deze aanklacht is gebaseerd op de beschuldiging dat hij de communicatie-app ByLock zou gedownload en gebruikt hebben. Van ByLock wordt gezegd dat de Gülen-beweging die gebruikt om te communiceren. Twee onafhankelijke forensische analyses van de telefoon van Taner in opdracht van Amnesty International hebben echter aangetoond dat er geen spoor te vinden is van ByLock op zijn telefoon.

Bij het begin van deze processen stijgt de internationale druk op Turkije om de mensenrechtenverdedigers vrij te laten. Recent vonden wereldwijd protesten plaats naar aanleiding van 100 dagen gevangenschap van de Istanboel 10 en de verjaardag van Idil. Vorige week nog riepen zowel de Secretaris-Generaal van de Raad van Europa, Thorbjørn Jagland, de voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani, als de voorzitter van de Mensenrechtencommissie van het Europees Parlement, Pier Antonio Panzeri, op tot hun vrijlating.

Eerder vroegen een rist regeringen, instellingen en beleidsmakers al de vrijlating van de mensenrechtenactivisten, waaronder de Europese Commissie, het Ministerie van buitenlandse zaken van de VS, VN-topfiguren, Angela Merkel en de Duitse, Oostenrijkse, Ierse en Belgische regering.

“Vice-Eersteminister Reynders heeft zich herhaaldelijk uitgesproken over de zaak en opgeroepen tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de activisten. Amnesty roept de Belgische regering op om de druk hoog te houden en mee te zorgen dat die oproep werkelijkheid wordt" ,zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen . 

“Deze twee rechtszaken zijn een lakmoesproef voor het Turkse rechtssysteem en zullen duidelijk maken of mensenrechten verdedigen nu een misdaad geworden is in Turkije”, voegt Wies De Graeve er aan toe.

“DEZE TWEE RECHTSZAKEN ZIJN EEN LAKMOESPROEF VOOR HET TURKSE RECHTSSYSTEEM EN ZULLEN DUIDELIJK MAKEN OF MENSENRECHTEN VERDEDIGEN NU EEN MISDAAD GEWORDEN IS IN TURKIJE”
___________________

Wies De Graeve, directeur Amnesty International Vlaanderen

“Als gerechtigheid ondergraven wordt door een fictief samenraapsel van absurde en ongegronde beschuldigingen, zal dat een zwarte dag zijn voor het Turkse rechtssysteem en een grimmig voorteken voor de toekomst van de mensenrechten in het land. Met de ogen van de wereld op deze rechtszalen in Istanboel en Izmir is de tijd meer dan ooit gekomen voor de onvoorwaardelijke vrijlating van onze collega’s.”

Achtergrondinformatie

Volgende links bevatten de analyse van Amnesty International van de twee aanklachten: