Turkije: nieuwe aanklacht tegen filantroop Osman Kavala

Turkije: nieuwe aanklacht tegen filantroop Osman Kavala

Actueel

Een rechtbank in de Turkse stad Istanbul heeft een nieuwe aanklacht in behandeling genomen tegen Osman Kavala. Nu wordt hij beschuldigd van ‘spionage’, waarvoor hij een levenslange gevangenisstraf kan krijgen zonder kans op vervroegde vrijlating.

‘Osman Kavala zit al bijna drie jaar gevangen en nu krijgt hij een nieuwe rechtszaak vanwege de absurde beschuldiging van ‘spionage’. Kafkaësk is een veelgebruikt cliché, maar in het geval van Kavala is het huiveringwekkend toepasselijk,’ zegt Nils Muiznieks van Amnesty International.

‘Financiering Gezipark-protesten’

Kavala werd in oktober 2017 opgepakt. Media die een smaadcampagne tegen hem waren begonnen, berichtten dat Kavala de Gezipark-protesten in Istanbul had gefinancierd en geprobeerd had ook in andere steden demonstraties te ontketenen.

In 2013 protesteerden honderdduizenden mensen tegen de plannen om in het Gezipark een winkelcentrum te bouwen. Niet veel later keerden de demonstranten zich tegen het autoritaire beleid van de toenmalige premier en huidige president Erdoğan. Die protesten werden met veel geweld neergeslagen.

‘Betrokkenheid bij staatsgreep’

Kavala en acht anderen werden beschuldigd van het ‘gebruik van dwang en geweld in een poging de regering ten val te brengen of in haar werk te belemmeren’. Tegen Osman Kavala werd levenslang geëist. In februari 2020 werden alle negen beklaagden vrijgesproken, maar Kavala werd enkele uren daarna opnieuw opgepakt. Nu werd hij beschuldigd van betrokkenheid bij de mislukte couppoging van 2016. ‘Dit besluit riekt naar opzettelijke wreedheid,’ reageerde Milena Buyum van Amnesty International op zijn arrestatie.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens riep Turkije op 10 december 2019 op Kavala direct vrij te laten, omdat er van enig misdrijf geen sprake was.  Maar Turkije weigert het bindende vonnis van het hof uit te voeren.

‘Spionage’

De nieuwe beschuldiging van ‘spionage’ komt een week nadat de  Europese ministerraad Turkije opnieuw had opgeroepen Osman Kavala vrij te laten.

In de nieuwe aanklacht worden Kavala’s maatschappelijke initiatieven, zoals culturele projecten, en details over reizen binnen en buiten Turkije als ‘bewijs’ gepresenteerd voor de twee aanklachten. Daarbij wordt gerefereerd aan het proces naar aanleiding van de Gezipark-protesten zonder dat daarbij vermeld wordt dat Kavala in februari 2020 voor alle aanklachten in die zaak is vrijgesproken.

Amnesty’s oproep

‘We roepen Turkije weer op om een einde te maken aan het grote onrecht dat Osman Kavala wordt aangedaan, hem vrij te laten en de wraakzuchtige procedures tegen hem stop te zetten,’ zegt Nils Muiznieks van Amnesty.

Auteur: 
Amnesty International