Turkije mishandelt en foltert gevangenen

Turkije mishandelt en foltert gevangenen

Persbericht

Amnesty heeft bewijs verzameld dat mensen die zijn opgepakt na de mislukte coup in Turkije worden geslagen, gefolterd en in sommige gevallen verkracht. Amnesty roept Turkije op om onmiddellijk onafhankelijke waarnemers toe te laten om de situatie te controleren.

Uit gesprekken die Amnesty-onderzoekers voerden met advocaten, dokters en een persoon die in een detentiecentrum werkt, komt een schokkend en eenduidig beeld naar voren van mishandeling en marteling in verschillende detentiecentra in het land. Sinds de mislukte coup zijn meer dan tienduizend mensen gearresteerd en vastgezet in politiebureaus, sporthallen en gerechtsgebouwen. 

Marteling en mishandeling

Politieagenten in Ankara en Istanbul houden mensen langdurig vast zonder dat ze eten, drinken of medische verzorging krijgen. Gevangenen worden uitgescholden, bedreigd, afgeranseld, gemarteld en in sommige gevallen verkracht. Daarnaast krijgen ze geen toegang tot een advocaat of familie en geen informatie over de aanklacht tegen hen.  

In een sporthal in Ankara bijvoorbeeld, werden volgens een geïnterviewde 650 tot 800 mannen vastgehouden. Ten minste 300 van hen hadden zichtbare verwondingen van afranselingen. Zo'n veertig van hen waren zo zwaar gewond dat ze niet konden lopen.

'De berichten over geweldsmisbruik, inclusief marteling en verkrachting zijn buitengewoon alarmerend,zeker gezien de omvang van de arrestaties in de afgelopen week', zegt John Dalhuisen, hoofd Europa van Amnesty International. 'De schokkende details die we hebben gedocumenteerd zijn slechts een glimp van het misbruik dat mogelijk plaats heeft in de detentiecentra.'

Laat waarnemers toe

Amnesty roept de Turkse autoriteiten op deze weerzinwekkende praktijken te staken en internationale waarnemers toe te laten om alle gevangenen te bezoeken. 

Ook roepen we het Europees Comité ter Voorkoming van Marteling (CPT) op een bliksembezoek aan Turkije te brengen om de omstandigheden waarin mensen worden vastgehouden, te onderzoeken. Als lid van de Raad van Europa mag de Turkse regering samenwerking met het CPT niet weigeren. Het CPT is de enige onafhankelijke instantie met de bevoegdheid om op elk gewenst tijdstip en op elke gewenste plek detentiecentra te bezoeken. 

Lees het volledige Engelstalige persbericht.