Afbeelding
Tunesische justitie boekt vooruitgang in 25 jaar oude martel- en moordzaak
Goed nieuws

Tunesische justitie boekt vooruitgang in 25 jaar oude martel- en moordzaak

09 maart 2017

Een rechtbank in Tunesië heeft 21 personen aangeklaagd in verband met het doodmartelen van Faysal Barakat, die in oktober 1991 werd gearresteerd nadat hij op televisie de toenmalige president Ben Ali had bekritiseerd. De aangeklaagden, onder wie medewerkers van de veiligheidsdiensten en voormalige overheidsfunctionarissen, zijn in beroep gegaan.

De zaak Barakat, die zich al 25 jaar voortsleept, staat symbool voor de straffeloosheid voor mensenrechtenschendingen in het Noord-Afrikaanse land, en de moeite die het regime van Ben Ali zich getroostte om zijn misdaden te verdoezelen.

Na de val van de dictator in 2011 werd er in 2013 een Commissie voor Waarheid en Respect (Instance Verité et Dignité) ingesteld, die openbare hoorzittingen houdt waarbij slachtoffers van mensenrechtenschendingen en familie getuigenissen afleggen.

Amnesty heeft de zaak Barakat van het begin af aan nauwlettend gevolgd, en roept opnieuw op tot vervolging van degenen die aantoonbaar zijn betrokken bij de marteling en dood van Faysal Barakat. Niemand van de betrokkenen mag daarvan uitgezonderd worden, ook niet degenen die bevel gaven tot de martelingen.

Lees ook

Meer nieuws