Tsjaad: betere medische behandeling voor Mahadine

Tsjaad: betere medische behandeling voor Mahadine

Goed nieuws

Tadjadine Mahamat Babouri – beter bekend als Mahadine – krijgt een betere medische behandeling. De mensenrechtenverdediger uit Tsjaad werd op 21 februari 2018 overgebracht naar de Amsinene-gevangenis in de hoofdstad Ndjamena. Daar kan hij de medische zorg krijgen die hij nodig heeft.

Bovendien kunnen zijn kinderen en andere familieleden hem daar bezoeken, omdat deze gevangenis dichterbij is. "Eindelijk ben ik overgebracht naar een gevangenis in Ndjamena. Ik wil mijn dankbaarheid overbrengen aan iedereen. Ik waardeer jullie, ik houd van jullie, ik heb respect voor jullie", liet Mahadine Amnesty weten.

Slechte behandeling

Mahadine werd op 30 september 2016 opgepakt nadat hij op Facebook kritiek had geuit op de regering vanwege economisch wanbeleid. Hij zegt dat hij de eerste drie dagen van zijn detentie werd geslagen en elektrische schokken kreeg toegediend. Ook zou hij geen drinken en eten hebben gekregen. En hij mocht zich niet laten bijstaan door een advocaat. Later werden zijn voeten wekenlang geketend. Door de slechte behandeling ging Mahadines gezondheidstoestand vanaf begin 2017 achteruit. Hij heeft leverproblemen en lijdt aan tbc.

Vast na kritiek op regering

Mahadine zit sinds zijn arrestatie vast, hoewel hij alleen maar gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting. Hij wordt van beschuldigd van ondermijning van de grondwet en het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. Mahadine kan levenslang krijgen.

Tijdens Amnesty’s Schrijfmarathon in december 2017 werd wereldwijd massaal voor Mahadines vrijlating geschreven. Zijn advocaat bereidt nu een aanvraag voor om hem op borgtocht vrij te krijgen.

hier niet op duwen