TRANSPORT XXI: CONCERTVOORSTELLING TEN VOORDELE VAN AMNESTY INTERNATIONAL

TRANSPORT XXI: CONCERTVOORSTELLING TEN VOORDELE VAN AMNESTY INTERNATIONAL

Blog

Dat het thema van de Oeigoeren velen beroert, werd ons duidelijk na de verscheidene reacties op sociale media, mails en reacties op de schrijfacties. Ook studenten lijken erg begaan te zijn met het lot van de Oeigoeren.

Op 19 maart liep Frederik Vandermeulen, een 21-jarige student uit Schelle, een marathon van zijn thuis naar de Chinese ambassade in Brussel, met een zak vol brieven waarin honderden mensen opkomen voor de rechten van de Oeigoeren.

Noah Senden, Masterstudent compositie op het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, volgt in Frederiks spoor, al ware het met een muzikale toets. “Om af te studeren dit jaar organiseer ik een muziek- en theatervoorstelling ten voordele van Amnesty International, genaamd TRANSPORT XXI. De naam TRANSPORT XXI verwijst naar de deportatietreinen van Dossin, maar het wordt in een hedendaagse, éénentwintigste-eeuwse context geplaatst. Kazerne Dossin is een centrum dat vandaag een tweeledige boodschap overbrengt op haar bezoekers. Naast het gedenken van de deportatie van Joden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog wordt er ook aandacht geschonken aan de schending van mensenrechten in de huidige tijd. Zo doet Amnesty dat ook. Op dit moment vindt er bijvoorbeeld nog steeds onderdrukking plaats bij Oeigoeren, een islamitische minderheid in de Chinese autonome regio Xinjiang. Getuigenissen van toen en nu vormen de rode draad van de voorstelling”, aldus Noah.

Het belooft een fascinerende avond te worden, vol muziek en in het kader van mensenrechten, met menselijke verhalen over overlevenden van zwaar onrecht. Om deze avond te kunnen realiseren, startte Noah een crowdfunding op, om de kosten van het concert te dekken. De winst van de avond zal naar Amnesty International gaan. De crowdfunding pagina liep inmiddels op zijn eind, maar je kan nog tickets bestellen vanaf €7, voor deze niet te missen avond.

Wij zijn alvast dolenthousiast en erg benieuwd naar de prachtige symfonieën en beklijvende vertellingen en hopen je daar online te treffen!

Alle info over het concert vind je op deze pagina.

Meer weten over de situatie van de Oeigoeren? Lees hun verhalen en bekijk wat je nog kan doen om iets aan hun situatie te veranderen.

hier niet op duwen