Too little too late: vrouwen achter het stuur in Saoedi-Arabië

Too little too late: vrouwen achter het stuur in Saoedi-Arabië

Persbericht

Saoedische vrouwen mogen vanaf juni volgend jaar hun rijbewijs halen en legaal de weg op. Dat hebben de autoriteiten van Saoedi-Arabië bepaald. Amnesty International is trots op de dappere vrouwelijke activisten die zich hier jarenlang voor hebben ingezet. Het is een hoopvol besluit, maar er moet nog veel gebeuren om de positie van vrouwen en andere critici echt te verbeteren.

"Als in juni blijkt dat Saoedische vrouwen kunnen rondrijden in een auto zonder bang te hoeven zijn om opgepakt te worden, dan zijn we pas echt blij", zegt Philip Luther van Amnesty International. "Dit is slechts een eerste stap. Er wacht nog een waslijst aan discriminerende regels en gebruiken waar korte metten mee gemaakt moet worden. Neem het systeem van een mannelijke voogd. Vrouwen in Saoedi-Arabië moeten altijd in gezelschap zijn van een man die voor hen de beslissingen maakt. Dit kan de vader, broer, echtgenoot of zoon zijn."

"Niet alleen de positie van vrouwen is slecht. Ook critici hebben geen vrijheid. Saoedi-Arabië heeft onlangs een hele reeks nieuwe mensenrechtenactivisten en vreedzame critici gearresteerd. Dat vrouwen mogen autorijden mag niet afleiden van het feit dat vrijheid voor velen nog ver te zoeken is in Saoedi-Arabië. Om dat te verbeteren moet er meer fundamentele veranderingen komen."