Togo: plaatselijk leider Salomée Abalodo uit de gevangenis

Togo: plaatselijk leider Salomée Abalodo uit de gevangenis

Goed nieuws

De Togolese autoriteiten hebben op 12 mei Salomée Abalodo vrijgelaten. Ze had een maand vastgezeten, omdat ze gevraagd had een eind te maken aan het buitensporige geweld tegen demonstranten.

Demonstranten riepen lokale autoriteiten op in april 2017 de uitslagen van de stamhoofdverkiezingen in 2015 openbaar te maken. De veiligheidsdienst gebruikte traangas en rubberen kogels om hen uiteen te jagen. Ten minste zes mensen raakten gewond.

Protest tegen overheidsgeweld

Salomée Abalodo, plaatselijk leider, boerin en moeder van twee kinderen, maakte in het ziekenhuis foto’s van gewonde demonstranten. Ze ging hiermee naar de lokale autoriteiten, om haar protest tegen het overheidsgeweld kracht bij te zetten. Vervolgens werd ze opgepakt en haar telefoon ingenomen. De autoriteiten klaagden Abalodo aan voor rebellie en deelname aan een illegaal protest.

De aanklachten zijn nu komen te vervallen.

Vrijlating

Na haar vrijlating zei Abalodo tegen Amnesty International: ‘Ik ben heel dankbaar dat Amnesty actie voor mij heeft gevoerd. Ik zou graag lid worden van Amnesty om nog meer voor mijn gemeenschap te kunnen betekenen.’