Afbeelding
Toespraak Aung San Suu Kyi voor Gerechtshof De Haag misleidend
Persbericht

Toespraak Aung San Suu Kyi voor Gerechtshof De Haag misleidend

11 december 2019

Aung San Suu Kyi sprak vandaag voor het eerst het Internationaal Gerechtshof in Den Haag toe. Nicholas Bequelin, regiodirecteur van Amnesty International, reageert op haar toespraak:

“Aung San Suu Kyi probeerde de ernst van de misdaden gepleegd tegen de Rohingya af te zwakken. Ze wou hen eigenlijk niet eens bij hun naam noemen of de omvang van de misdrijven erkennen. Dergelijke ontkenningen zijn opzettelijk, misleidend en gevaarlijk.”

“De exodus van meer dan 750.000 mensen uit Myanmar was puur het resultaat van een georkestreerde campagne van moord, verkrachting en terreur. Suggereren dat het leger ‘onvoldoende onderscheid heeft gemaakt tussen strijders en burgers’, is een loopje nemen met de waarheid”, zegt Bequelin.

“Ook de bewering dat de autoriteiten van Myanmar nu een onafhankelijk onderzoek kunnen voeren naar de verdachten van misdaden en hen kunnen vervolgen, is niet meer dan fantasie. Dat geldt vooral voor daders in hoge legerkringen die al tientallen jaren totaal ongestraft hun gang kunnen gaan.”

“Terwijl de aandacht vandaag is toegespitst op Aung San Suu Kyi, mogen we niet uit het oog verliezen waar het in deze zaak echt om gaat: gerechtigheid voor de Rohingya-gemeenschap, inclusief de 600.000 mensen die zich nog in de deelstaat Rakhine bevinden, en die daar het slachtoffer dreigen te worden van nog meer misdaden en dringend nood hebben aan bescherming. Het gaat ook om de honderdduizenden die gevlucht zijn en die niet kunnen terugkeren naar Myanmar. Het is niet veilig om terug te keren, wat Aung San Suu Kyi in haar verklaring ook mag beweren.”

“Het Hof en de internationale gemeenschap moeten snel handelen om Rohingya te beschermen en nog meer wreedheden te verhinderen. Onder meer moet Myanmar het bevel krijgen om discriminerende beperkingen op te heffen, humanitaire toegang te verzekeren en volle medewerking te verlenen aan welk internationaal onderzoek ook.”

Achtergrond

Aung San Suu Kyi, Adviseur van de Staat en de facto staatshoofd van Myanmar, leidt de Myanmarese delegatie bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. Myanmar moet zich daar verdedigen tegen de klacht dat het land het Genocideverdrag uit 1948 heeft geschonden. De klacht werd ingediend door Gambia op 11 november 2019.

Op 11 december heeft Myanmar voor het eerst op de aantijgingen van Gambia geantwoord. Gambia vroeg het Gerechtshof om Myanmar op te dragen ‘voorlopige maatregelen’ te nemen ‘om de rechten van de groep Rohingya te beschermen’ en alle daden te voorkomen die zouden kunnen leiden tot, of bijdragen tot genocide tegen de Rohingya-gemeenschap. Dit in afwachting van de formele hoorzittingen in deze zaak.

Via eigen onderzoek heeft Amnesty International 13 hooggeplaatste functionarissen geïdentificeerd naar wie een onderzoek en vervolging voor misdaden tegen de Rohingya gerechtvaardigd zouden zijn. Daarbij is onder meer generaal Min Aung Hlaing, de opperbevelhebber van het leger van Myanmar.

Lees ook

Meer nieuws