Afbeelding
Tienduizenden Vlaamse scholieren schrijven voor jonge mensenrechtenverdedigers in nood
Persbericht

Tienduizenden Vlaamse scholieren schrijven voor jonge mensenrechtenverdedigers in nood

04 februari 2020

Op vrijdag 7 februari gaan bijna 100.000 leerlingen in meer dan 550 lagere en middelbare scholen in Vlaanderen aan de slag met mensenrechten en de verdediging ervan. Tijdens de 29e editie van Schrijf-ze-VRIJdag, georganiseerd door Amnesty International, voeren de jongeren actie voor jonge mensenrechtenverdedigers die onder vuur liggen in Griekenland, de Filipijnen, Canada en Nigeria.

Tijdens de Schrijf-ze-VRIJdag komen leerlingen alles te weten over mensenrechten en het belang ervan. Ze leren hoe ze voor hun eigen rechten en die van anderen kunnen opkomen. De logische volgende stap is zelf actievoeren voor de mensenrechten. In de eerste plaats door brieven te schrijven om mensenrechtenschendingen te stoppen, maar op verschillende scholen worden ook een boel andere leuke activiteiten georganiseerd: knutselen, muziekoptredens, toneeltjes, …

Op deze Schrijf-ze-VRIJdag vraagt Amnesty International aandacht voor jonge mensenrechtenverdedigers, jongeren die opkomen voor hun rechten en die van anderen, en die net daarom soms het slachtoffer worden van geweld, intimidatie, vervolging of andere misbruiken.

In de pen voor Jianne, Sarah, Seán, Nasu en Marinel

Afbeelding

Jianne Turtle (13) behoort tot de Grassy Narrows-gemeenschap in Canada. Deze inheemse gemeenschap woont in een regio die ernstig vervuild is met kwik waardoor veel inwoners ziek geworden zijn. Jianne voert actie voor proper land en propere rivieren. Vlaamse scholieren sturen op de Schrijf-ze-VRIJdag een massa brieven naar premier Justin Trudeau om de eis van Jianne kracht bij te zetten.

Afbeelding

Tijdens deze Schrijf-ze-VRIJdag voeren Vlaamse jongeren ook actie voor Sarah Mardini (24) en Seán Binder (26), twee vrijwilligers die als reddingswerkers actief waren op het Griekse eiland Lesbos waar bootjes met vluchtelingen en migranten vaak in de problemen komen. Beide riskeren een gevangenisstraf van 25 jaar omdat ze mensen in nood op zee geholpen hebben. De briefschrijfactie is gericht aan de Griekse Minister van Burgerbescherming en vraagt hem om alle aanklachten tegen Seán en Sarah te laten vallen.

Afbeelding

Nasu Abdulaziz (25) is een Nigeriaanse mensenrechtenactivist. Twee jaar geleden verschenen gewapende mannen met bulldozers in zijn wijk. De woonwijk werd zonder waarschuwing in opdracht van de overheid vernield. Toen Nasu zich verzette, werd hij in de arm geschoten. Hij en zo’n 30.000 andere inwoners raakten hun huis kwijt. Tijdens Schrijf-ze-VRIJdag vragen Vlaamse jongeren aan de Nigeriaanse autoriteiten om deze gedwongen huisuitzetting te onderzoeken en ervoor te zorgen dat deze mensen terug een dak boven het hoofd hebben.

Afbeelding

Marinel Sumook Ubaldo (22) uit de Filipijnen komt op voor de slachtoffers van de tyfoon Haiyan, die in 2013 dood en vernieling zaaide. Zes jaar later is er nog steeds onvoldoende toegang tot voedsel, water, degelijke huisvesting, elektriciteit en sanitaire voorzieningen. Marinel probeert dit te veranderen en Vlaamse scholieren zullen haar daarbij helpen door te schrijven naar president Duterte.

Een brief kan levens veranderen

Al die brieven hebben wel degelijk impact. Maar liefst twee van de vier schrijfacties van de vorige editie van Schrijf-ze-VRIJdag hebben hun doel niet gemist. Vitalina Koval, een Oekraïense mensenrechtenactiviste, werd het slachtoffer van agressie en intimidatie omdat ze opkomt voor de rechten van holebi’s en transgenders. Na massale schrijfacties nam de Oekraïense politie maatregelen om Vitalina en andere activisten tijdens hun meetings en demonstraties beter te beschermen.

Tijdens de vorige Schrijf-ze-VRIJdag voerden Vlaamse jongeren ook actie voor Bertha Cáceres uit Honduras. Zij werd in 2016 vermoord omdat ze streed voor de rechten van inheemse bevolkingsgroepen in Honduras. Vlaamse leerlingen vroegen aan de autoriteiten om de moord te onderzoeken en andere mensenrechtenverdedigers te beschermen. Eind vorig jaar werden de uitvoerders van de moord veroordeeld tot zware straffen. Een duidelijke stap richting rechtvaardigheid voor Bertha’s familie. Amnesty International blijft er wel op aandringen dat ook de opdrachtgevers gevat en berecht worden.

Lees ook

Meer nieuws