Tibetaanse taalactivist Tashi Wangchuk vrij

Tibetaanse taalactivist Tashi Wangchuk vrij

Goed nieuws

Tashi Wangchuk, een activist op het gebied van de Tibetaanse taal en cultuur, is iN China vrijgelaten na het uitzitten van zijn gevangenisstraf. Hij zat vijf jaar gevangen omdat hij zich inzet voor behoud van zijn cultuur.

Er is op dit moment niet veel bekend over zijn situatie. Hij is uit de gevangenis en bij zijn familie.

Gevangen voor ‘separatisme’

Wanchuk werd in januari 2016 gearresteerd en in mei 2018 door een Chinese rechtbank tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het ‘aanzetten tot separatisme’. Het belangrijkste bewijs daarvoor kwam uit een documentaire van de New York Times over zijn strijd voor Tibetaans taalonderwijs op school.

In A Tibetan’s Journey for Justice zoekt Wangchuk juridische hulp, omdat hij een rechtszaak wil beginnen tegen de lokale overheid vanwege het gebrek aan Tibetaanse taallessen. De autoriteiten zagen in de beelden een poging van Wangchuk om de Chinese overheid in een kwaad daglicht te stellen.

Wangchuk mocht zijn familie niet zien in de gevangenis. Voor zijn arrestatie zei hij dat hij zich zorgen maakte over het feit dat veel Tibetaanse kinderen hun eigen taal niet vloeiend kunnen spreken.