Afbeelding
Syrië/Jordanië: door VN geleide terugkeeroperatie brengt vluchtelingen in Syrië in gevaar
Actueel

Syrië/Jordanië: door VN geleide terugkeeroperatie brengt vluchtelingen in Syrië in gevaar

10 september 2021

Amnesty International roept de Verenigde Naties en de Syrische Arabische Rode Halve Maan (SARC) op om geen vluchtelingen uit het Rukban-kamp terug te brengen naar Syrië.

Door de operatie lopen mensen die terugkeren het risico op willekeurige detentie, gedwongen verdwijning en foltering en andere vormen van mishandeling, waaronder seksueel geweld, zoals gedocumenteerd in het eerder deze week verschenen Amnesty-rapport ‘You’re going to your death’.

Erbarmelijke omstandigheden

Rukban is een informele nederzetting in een geïsoleerd en onherbergzaam gebied tussen de Syrische en Jordaanse grens, en wordt ‘de berm’ genoemd. De levensomstandigheden in het kamp zijn erbarmelijk en de bewoners hebben geen toegang tot medische zorg, sanitaire voorzieningen en schoon water.

Plannen VN om mensen naar Syrië terug te brengen

Amnesty ontving informatie dat de VN vanaf september plannen heeft om de overplaatsing van mensen van Rukban naar ‘opvangcentra’ in de Syrische stad Homs te vergemakkelijken, Daar zullen ze 14 dagen in quarantaine worden geplaatst.

Amnesty heeft gedocumenteerd dat deze opvangcentra door de Syrische autoriteiten zijn gebruikt om mensen die terugkeerden vast te houden en te ondervragen. Sommige van hen werden vervolgens overgebracht naar inlichtingencentra waar ze willekeurig werden vastgehouden en in sommige gevallen gefolterd of verdwenen. Het is niet duidelijk hoeveel mensen uit Rukban zullen worden overgebracht als de door de VN geleide terugkeeroperatie doorgaat.

Amnesty’s oproep

‘We dringen er bij de VN en de SARC op aan om niet door te gaan met het terugbrengen van mensen, wat zonder twijfel de vrouwen, mannen en kinderen die in Rukban hebben geleefd in gevaar zal brengen’, zegt Marie Forestier van Amnesty International. ‘Uit ons onderzoek blijkt dat de Syrische autoriteiten het specifiek hebben gemunt op mensen die uit Rukban terugkeerden door hen van ‘terrorisme’ te beschuldigen waarna hun mensenrechten ernstig werden geschonden.

Nood aan humanitaire hulp

De eis om in quarantaine te gaan in de door de overheid gecontroleerde faciliteiten, geven de Syrische autoriteiten in wezen een vrijbrief om 14 dagen lang mensen die terugkeerden te ondervragen. In plaats daarvan moeten de Syrische en Jordaanse regeringen, evenals alle partijen bij het conflict, juist zorgen voor onbelemmerde toegang van humanitaire hulp tot Rukban.’

Het laatste humanitaire konvooi werd in september 2019 door de Syrische regering in Rukban toegelaten. In maart 2020 kondigde Jordanië aan dat het geen hulp over zijn grondgebied zou laten passeren in verband met de coronapandemie. Het hoofd van de lokale raad van Rukban vertelde Amnesty dat kampbewoners hun woede hebben geuit omdat de enige konvooien die naar Rukban gaan mensen brengen in plaats van hulpgoederen.

Lees ook

Meer nieuws