Afbeelding
Syrië: twee Britten vrijgelaten
Goed nieuws

Syrië: twee Britten vrijgelaten

12 juni 2009

Maryam Kallis en Yasser Zahur Ahmed werden op 7 juni vrijgelaten en zijn teruggekeerd naar hun families in het Verenigd Koninkrijk.

Yasser Ahmed, een Brits staatsburger, werd gearresteerd op 17 maart 2009 in het Abi Noor Language Institute in de buurt Rukna al-Din van Damascus. Hij zat er in het tweede jaar Arabisch. In oktober 2006 was hij met zijn vrouw en dochter die nu vijf jaar oud is, naar Syrië verhuisd. Daarvoor was hij directeur van een opvangcentrum voor mensen met geestelijke gezondheidsproblemen in Londen.

Maryam Kallis kwam op 5 maart in Syrië toe vanuit Groot-Brittannië en logeerde bij haar zus toen ze 10 dagen later werd gearresteerd. Ze was naar Syrië teruggekeerd om haar drie kinderen op te halen. Die zijn tussen vijf en acht jaar oud en verbleven bij haar zus in Damascus. Ze was van plan om eind maart samen met hen terug te reizen naar Londen, maar werd door 10 mannen in burgerkledij gearresteerd in Damascus. Haar achtjarig zoontje was hiervan getuige.

Maryam Kallis en Yasser Zahur Ahmed werden bijna drie maanden vastgehouden zonder aanklacht en gedurende al die tijd werd juridische bijstand of bezoek van familie hen ontzegd. Amnesty International ijverde al die tijd voor hun vrijlating met een wereldwijde schrijfactie.

Lees ook

Meer nieuws