Syrië: Rusland verzwijgt burgerdoden

Syrië: Rusland verzwijgt burgerdoden

Rapport

Russische luchtaanvallen in Syrië hebben honderden burgers gedood en hele woonwijken vernietigd. Aanvallen op een moskee, een drukke markt en medische voorzieningen zijn mogelijk oorlogsmisdaden.

Dat blijkt uit de briefing ‘Civilian objects were not damaged’: Russia’s statements on its attacks in Syria’ die Amnesty vandaag uitbracht. Het rapport beschrijft 6 van de meer dan 25 luchtaanvallen die werden vastgesteld door Amnesty International. Bij deze aanvallen kwamen ten minste 250 burgers en 12 strijders om het leven. Verzamelde gegevens lijken erop te wijzen dat de Russische autoriteiten hebben gelogen om de burgerslachtoffers van een aanval op een moskee en veldhospitaal te verdoezelen. Daarnaast zou Rusland internationaal verboden wapens als clustermunitie en ongeleide bommen in woonwijken hebben gebruikt.

‘Sommige Russische luchtaanvallen lijken directe aanvallen te zijn geweest op burgers en burgerdoelwitten. Zo maakten aanvallen op medische voorzieningen en woongebieden zonder duidelijke militaire doelwitten veel slachtoffers. Deze aanvallen zijn mogelijke oorlogsmisdaden’, aldus Eva Berghmans, beleidsverantwoordelijke van Amnesty International.   

De Russische autoriteiten beweren dat hun strijdkrachten enkel ‘terroristische’ doelwitten aanvallen. Berichten dat bij deze aanvallen burgerslachtoffers vielen, werden door de Russenofwel ontkend ofwel genegeerd. Zo noemden de Russische autoriteiten de reactie van burgerslachtoffers bij een aanval op een moskee in Idleb een hoax. Ze toonden foto’s van de nog intacte moskee, maar die bleken van een andere moskee te zijn.

Luchtaanval op Idleb

In een van de dodelijkste aanvallen die in het rapport wordt beschreven, werden drie raketten afgevuurd op een drukke markt in het centrum van Ariha in Idleb. Daarbij kwamen 49 burgers om het leven. Ooggetuigen beschreven hoe de levendige zondagsmarkt binnen een paar seconden compleet werd verwoest. ‘Binnen enkele ogenblikken waren mensen aan het schreeuwen, rook je een brandlucht en was er alleen nog maar chaos. Er was een school vlakbij en de kinderen renden in doodsangst naar buiten… overal lagen lichamen, onthoofd en verminkt,’ zei Mohammed Qurabi al-Ghazal, een lokale media-activist. Hij zag een vrouw huilen. Ze zat naast veertig lichamen die op een rij waren gelegd. Ze was haar man en drie kinderen verloren bij de aanval. ‘Haar kinderen zaten in zakken. Tot de dag van vandaag, kan ik dat beeld niet vergeten.’

Clusterbommen

Door Amnesty verzamelde foto’s en videobeelden lijken erop te wijzen dat de Russen ongeleide bommen en clustermunitie in drukbevolkte gebieden hebben gebruikt. Dat zou in strijd zijn met het oorlogsrecht. Amnesty International roept het Russische ministerie van Defensie op transparant te zijn en de doelwitten van hun aanvallen bekend maken. Zo kan worden gekeken of ze zich hebben gehouden aan hun internationale verplichtingen onder het internationale oorlogsrecht. De  mogelijke schendingen moeten onafhankelijk en onpartijdig worden onderzocht.

Lees het volledige rapport hier.

Bekijk de interactieve kaart met foto's en videobeelden van de Russische aanvallen.

Lees het volledige Engelse persbericht.