Syrië: foltering en standrechtelijke executies in geheime detentiecentra van ISIS

Syrië: foltering en standrechtelijke executies in geheime detentiecentra van ISIS

Persbericht

In geheime gevangenissen van de 'Islamic State of Iraq and al-Sham'  (ISIS) zijn marteling, geseling en standrechtelijke executie aan de orde van de dag. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Amnesty International. ISIS is een gewapende groepering die grote delen in het noorden van Syrië in handen heeft.

Amnesty beschrijft in haar rapport Rule of fear: ISIS abuses in detention in northern Syria zeven detentiecentra die door ISIS worden gebruikt. Onder de gevangenen zijn kinderen vanaf acht jaar oud. Zij worden samen met volwassenen onder de meest mensonterende omstandigheden vastgehouden en gemarteld.

Kinderen worden gemarteld

In het rapport doen ex-gedetineerden verslag van hun ontberingen. Zij vertellen te zijn gegeseld met grote rubberen riemen en kabels, te zijn gemarteld met elektrische schokken en in de meest pijnlijke houdingen te zijn gedwongen. Zo worden bij de 'aqrab' (schorpioen) de polsen van een gevangene over één schouder bij elkaar gebonden. In een geval moest een vader aanhoren hoe zijn minderjarige zoon het uitschreeuwde van de pijn omdat hij in een in een andere ruimte werd gegeseld.

Misdaden tegen de Islam

De redenen dat mensen in de martelkamers van de gewapende groepering belanden zijn zeer uiteenlopend. Sommigen zitten er voor diefstal of andere misdrijven. Anderen zijn beschuldigd van 'misdaden tegen de Islam' zoals het roken van sigaretten of seks voor het huwelijk. Weer anderen zijn opgepakt omdat ze zich verzetten tegen ISIS of omdat ze behoren tot rivaliserende groeperingen. ISIS zou zich ook schuldig maken aan het ontvoeren van buitenlanders, onder wie journalisten.

Amnesty's oproep

Iemand martelen of geselen, zeker kinderen, is zeer wreed en onmenselijk en een grove schending van de mensenrechten. Amnesty International roept ISIS op onmiddellijk de wrede behandeling van gevangenen te stoppen. Ook roepen we de internationale gemeeschap op de toevoer van wapens aan ISIS en andere gewapende groeperingen, die zich schuldig maken aan ernstige mensenrechtenschendingen, te stoppen.

Lees het volledige bericht: Syria: Harrowing torture, summary killings in secret ISIS detention centres

hier niet op duwen