Afbeelding
Succes: Moses Akatugba krijgt gratie
Goed nieuws

Succes: Moses Akatugba krijgt gratie

29 mei 2015

Emmanuel Uduaghan, de gouverneur van de Nigeriaanse Delta State, heeft een totaal pardon verleend aan Moses Akatugba, die ter dood werd veroordeeld voor het stelen van mobiele telefoons.

Dank aan de duizenden activisten die in actie kwamen voor Moses en er bij de gouverneur op aandrongen om genade te tonen.

Het nieuws van zijn gratie komt enkele dagen nadat duizenden activisten wereldwijd via Facebook en Twitter berichten naar Gouverneur Uduaghan stuurden. Ze vroegen hem Moses te sparen, net voordat hij zijn ambt neerlegt op 29 mei.

Duizenden anderen activisten tekenden ook onze petitie aan de gouverneur of stuurden een brief rechtstreeks aan hem o.a. tijdens onze Schrijfmarathon in december 2014.

Opnieuw blijkt dat al onze stemmen samen echt een verschil maken. Dank je wel.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nl_NL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Delta State Governor, Dr. Emmanuel Uduaghan has just granted total pardon to Moses Akatugba who was sentenced to death...

Posted by Emmanuel Uduaghan on donderdag 28 mei 2015

'Ik hou van jullie allemaal'

Moses zelf is erg onder de indruk van alle steun die hij ontving en schreef daarover in een brief:

'Ik ken deze actievoerders niet, ik heb hen nooit ontmoet, maar toen ik om hulp schreeuwde, kwamen ze massaal in actie om mij te redden. Ik wist niet dat mensen nog zo’n grote liefde hadden voor hun medemens. Ik heb voor hen gebeden en beloof me te gaan inzetten voor slachtoffers van marteling en terdoodveroordeelden als ik vrij ben.'

'Als ik hoor wat er allemaal voor me is gedaan door Amnesty International, ben ik de gelukkigste man op aarde. Ik hou van jullie allemaal.’

Gemarteld om een 'bekentenis'

Moses Akatugba had net zijn examens op de middelbare school achter de rug, toen zijn leven voorgoed veranderde. Op 27 november 2005 werd hij gearresteerd door het Nigeriaanse leger.

Hij werd ervan beschuldigd 3 gsm’s en andere communicatietoestellen te hebben gestolen. Hij was op dat ogenblik nog maar 16 jaar oud.

Moses zegt bij zijn aanhouding in de hand te zijn geschoten. De soldaten sloegen hem op zijn rug en op zijn hoofd. Aanvankelijk werd hij in de legerbarakken opgesloten. Hier toonden de soldaten hem een lijk en vroegen hem dat te identificeren. Dat kon hij niet. Hij werd weer geslagen.

Hierna werd hij naar het politiebureau Epkan in Delta State overgebracht. Hij werd er gruwelijk gefolterd. Moses vertelde een mensenrechtenactivist dat de politie hem met machetes en knuppels sloeg, dat hij urenlang werd vastgebonden en opgehangen in verhoorkamers en dat zijn vinger- en teennagels met een tang werden uitgetrokken. Dat alles om hem te dwingen twee bekentenissen te ondertekenen.

Na acht jaar in de gevangenis werd Moses uiteindelijk op basis van die bekentenissen veroordeeld tot de doodstraf door ophanging.

"De pijn van de foltering was ondraaglijk. Ik had nooit gedacht dat ik vandaag nog in leven zou zijn", zo zei Moses ons in februari 2014. "De pijn die ik heb doorstaan in de handen van het leger en van de politie is onvoorstelbaar. In mijn hele leven ben ik nooit onderworpen geweest aan dergelijke onmenselijke behandeling."

Wereldwijde actie voor Moses

Duizenden mensen wereldwijd ondertekenden onze petitie aan de Nigeriaanse autoriteiten. We vroegen Moses' doodvonnis op te heffen en de marteling door de politie in de Delta staat te onderzoeken. Ook nu hij gratie heeft gekregen, blijven we de situatie van Moses van nabij opvolgen.

De autoriteiten van Delta State kregen een enorme hoeveelheid brieven, kaarten en e-mails uit de hele wereld. Omwille van die internationale druk bezocht de Delta State Board of Mercy Moses en 118 andere ter dood veroordeelde gevangenen op 27 juni 2014. Dit bezoek was onderdeel van de procedure om gratie te verlenen aan Moses. Op 1 oktober 2014 reageerde de gouverneur van Delta State in een video op Facebook op de vele oproepen van Amnesty-supporters.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nl_NL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Process of releasing Moses Akatugba on course, says Gov. Uduaghan

2014 Independence Day: Process of releasing Moses Akatugba on course, says Governor Emmanuel Uduaghan

Posted by Emmanuel Uduaghan on woensdag 1 oktober 2014

Lees ook

Meer nieuws