Afbeelding
Straffeloosheid van oorlogsmisdaden in Gaza en Zuid-Israël veroorzaakt extra burgerleed
Persbericht

Straffeloosheid van oorlogsmisdaden in Gaza en Zuid-Israël veroorzaakt extra burgerleed

01 juli 2009

Tijdens aanvallen in Gaza doodden Israëlische troepen honderden ongewapende Palestijnse burgers en verwoestten ze duizenden huizen. In een nieuw rapport besluit Amnesty International dat de aanvallen de oorlogswetten overtreden.

Met 117 pagina's is het rapport 'Operation Cast Lead: 22 days of death and destruction' het eerste uitvoerige rapport over het conflict van 22 dagen eerder dit jaar.

"Israël weigert het gedrag van haar leger, inclusief oorlogsmisdaden, in Gaza te onderzoeken. Het land weigert nog steeds mee te werken met de internationale onafhankelijke fact-finding missie van de VN, geleid door Richard Goldstone. Dat bewijst dat Israël van plan is om openbaar toezicht en verantwoording te vermijden," zegt Donatella Rovera, die aan het hoofd stond van een veldonderzoeksmissie in Gaza en Zuid-Israël tijdens en na het conflict.

"De internationale gemeenschap onder leiding van de VN-Veiligheidsraad moet al haar invloed gebruiken om ervoor te zorgen dat Israël volledig meewerkt met het Goldstone onderzoek. Dat is nu de beste manier om de waarheid te achterhalen."

Hamas en andere gewapende Palestijnse bewegingen schoten honderden rakketten af op Zuid-Israël. Drie Israëlische burgers kwamen daarbij om, talloze burgers liepen verwondingen op en duizenden werden verdreven. "Dergelijke onwettige aanvallen gelden als oorlogsmisdaden, ze zijn onaanvaardbaar," voegde Rovera eraan toe.

Vertegenwoordigers van Amnesty International, waaronder een militair expert, leverden de bewijzen waarop het rapport zich baseert. Tijdens veldonderzoek in januari en februari registreerden zij hoe Israël oorlogswapens gebruikte tegen burgers die vastzaten in Gaza en niet konden ontsnappen.

De aanvallen op Gaza waren van een ongeziene schaal en intensiviteit. Zo'n 300 kinderen en honderden andere ongewapende burgers die niets met het conflict te maken hadden kwamen om. 1400 Palestijnen werden gedood.

De meeste slachtoffers werden gedood met precisiewapens die afhankelijk zijn van observatierobots met buitengewoon nauwkeurige lenzen. Daarmee kunnen doelwitten tot in detail geobserveerd worden. Anderen kwamen om door onprecieze wapens als artilleriegranaten. In die wapens zit witte fosfor. Ze werden voordien niet gebruikt in Gaza en zouden ook nooit in drukbewoonde gebieden gebruikt mogen worden.

Amnesty International stelde vast dat de slachtoffers van de onderzochte aanvallen niet omkwamen doordat ze in kruisvuur terechtkwamen tijdens gevechten tussen Palestijnse militanten en Israëlische soldaten. Ze beschermden ook geen militanten of andere militaire doelen. Veel burgers werden gedood in hun slaap toen hun huis werd gebombardeerd. Anderen zaten in hun tuin of waren hun was aan het ophangen op het dak. Kinderen werden geraakt toen ze aan het spelen waren in hun slaapkamer, op het dak of in de buurt van hun huis. Paramedici en ambulances werden herhaaldelijk aangevallen terwijl ze gewonden probeerden te redden of doden wilden opbergen.

"De dood van zoveel kinderen en andere burgers kan niet zomaar weggewimpeld worden als 'collateral damage', zoals Israël aanvoert," zegt Donatella Rovera. "Veel vragen zijn nog onbeantwoord over deze aanvallen en het feit dat ze ongestoord doorgingen ondanks de oplopende dodentol onder de burgerbovolking."

Meer dan 3000 huizen werden vernietigd en zo'n 20000 beschadigd in Israëlische aanvallen die hele buurten van Gaza tot puin herleidden. Ook de economische situatie, die al dramatisch was, is geruïneerd. Veel van de verwoesting was moedwillig en kan niet goedgepraat worden op basis van 'militaire noodzakelijkheid'.

Tijdens de laatste 5 maanden vroeg Amnesty International het Israëlische leger herhaaldelijk om opheldering over specifieke gevallen die in het rapport beschreven staan. Amnesty stelde ook voor om samen te komen om de bevindingen van het rapport te bespreken. Het Israëlische leger reageerde niet.

"Hamas blijft intussen haar raketaanvallen tijdens het conflict verdedigen. Hamas en andere gewapende Palestijnse groeperingen beschoten dagelijks dorpen en steden in Zuid-Israël. Hoewel die aanvallen minder dodelijk waren, werden ongestuurde rakketten gebruikt die niet op specifieke doelen gericht kunnen worden. Dit schendt de internationale mensenrechten en kan in geen enkele omstandigheid goedgepraat worden."

Naast Qassam rakketten, die plaatselijk gemaakt worden, schoten Palestijnse militanten vaak 'Grad-type' rakketten af. Die wapens werden Gaza binnengesmokkeld door tunnels met de Egyptische grens. Ze hebben een veel groter bereik, waardoor de militanten diepere doelen in Israël konden bereiken en veel meer burgers gevaar liepen.

"Vijf maanden later heeft geen van beide kanten enige neiging getoond om haar methodes te veranderen of de internationale mensenrechten na te leven. Als de gevechten hervatten, zullen burgers dus opnieuw het slachtoffer zijn," volgens Rovera.

Volgens de internationale wetten hebben staten de verantwoordelijkheid om universele rechtspraak toe te passen. Dit houdt in dat onderzoeken opgestart moeten worden in nationale rechtbanken als er genoeg aanwijzingen zijn dat oorlogsmisdaden of andere misdaden onder het internationaal recht gepleegd werden. Verder moeten ze verdachten van de misdaden arresteren en voor het gerecht brengen.

"Verantwoordelijken van oorlogsmisdaden en andere grove schendingen mogen niet aan aansprakelijkheid en gerechtigheid ontsnappen."

Eén van de adviezen van het rapport roept landen op om alle overdracht van militaire hulp, materieel en munitie aan Israël, Hamas en andere Palestijnse gewapende groeperingen stop te zetten tot er geen aanzienlijk risico meer bestaat dat het materiaal gebruikt zal worden om ernstige schendingen van het internationaal recht te plegen.

Het rapport vraagt verder van Israël dat het land zich ertoe verbindt om niet langer directe, willekeurige of buitenproportionele aanvallen uit te voeren op burgers. Israël moet ook stoppen met het gebruik van artillerie, mortieren en wapens met wit fosfor in drukbewoonde gebieden. Verder moet de blokkade van de Gazastrook stopgezet worden omdat die de hele bevolking collectief straft.

Aan Hamas wordt gevraagd dat het haar beleid van onwettige rakketaanvallen tegen de Israëlische burgerbevolking stopzet. Het rapport spoort Hamas verder aan om te voorkomen dat andere gewapende groeperingen dergelijke aanvallen uitvoeren.

Lees ook

Meer nieuws