Afbeelding
© Anadolu via Getty Images
Actueel

Stop de wapenleveringen aan Israël en Palestijnse gewapende groeperingen

02 mei 2024

Meer dan 250 hulp- en mensenrechtenorganisaties dringen er bij de lidstaten van de Verenigde Naties op aan om de crisis in Gaza een halt toe te roepen en een einde te maken aan de humanitaire ramp en het verlies van mensenlevens.

Wij, de organisaties die deze oproep hebben ondertekend, doen een oproep aan alle staten: stop onmiddellijk met het leveren van wapens, onderdelen en munitie aan Israël en Palestijnse gewapende groeperingen, zolang het risico bestaat dat ze worden gebruikt om ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht of de mensenrechten te begaan of mogelijk te maken.

De Israëlische bombardementen en belegeringen beroven de burgerbevolking van de basisvoorzieningen om te overleven en maken Gaza onbewoonbaar. De burgerbevolking in Gaza wordt momenteel geconfronteerd met een humanitaire crisis van ongekende ernst en omvang.

Schendingen van het oorlogsrecht

Bovendien hebben aanvallen onder leiding van Palestijnse gewapende groeperingen ongeveer 1.200 mensen gedood en honderden Israëlische en buitenlandse gijzelaars, onder wie kinderen, gevangengenomen. In Gaza worden nog steeds meer dan 130 gijzelaars gevangengehouden. Ondertussen gaan gewapende groeperingen in Gaza door met het lukraak afvuren van raketten op de bevolking in Israël. Daardoor kunnen scholen niet meer functioneren; burgers raken ontheemd en hun leven en welzijn wordt bedreigd. Gijzeling en willekeurige aanvallen zijn schendingen van het internationaal humanitair recht en moeten onmiddellijk ophouden.

Ongekend leed

Hulporganisaties, mensenrechtenbewegingen, functionarissen van de Verenigde Naties en meer dan 153 lidstaten hebben opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Maar Israël gaat door met de gewapende strijd in dichtbevolkte gebieden, met enorme gevolgen voor de burgerbevolking. Wereldleiders hebben er bij de Israëlische regering op aangedrongen om het aantal burgerslachtoffers te verminderen. Toch blijven de Israëlische militaire operaties in Gaza ongekend veel mensenlevens opeisen, zegt de secretaris-generaal van de VN.

Levensader verstopt

VN-lidstaten hebben de wettelijke verantwoordelijkheid om alle mogelijke middelen in te zetten voor een betere bescherming van burgers en naleving van het internationaal humanitair recht. De laatste levensader van Gaza – een internationaal gefinancierde humanitaire hulpactie – wordt ernstig geblokkeerd door de hevige vijandelijkheden. Er zijn beschietingen van hulpkonvooien, herhaalde communicatiestoringen, beschadigde wegen en de leveringen van essentiële hulpgoederen zijn beperkt. Er is een bijna volledig verbod op het leveren van commerciële goederen en bureaucratische obstakels belemmeren het sturen van hulp naar Gaza.

Verwoesting

De militaire activiteiten van Israël hebben een aanzienlijk deel van de huizen, scholen, ziekenhuizen, waterinfrastructuur, schuilplaatsen en vluchtelingenkampen in Gaza verwoest. Het willekeurige karakter van deze bombardementen en het leed onder de burgerbevolking dat hiervan het gevolg is, is onaanvaardbaar. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN heeft gewaarschuwd voor ‘het verhoogde risico op gruwelijke misdaden’ in Gaza en heeft alle staten opgeroepen om dit te voorkomen. Sinds deze oproep is de humanitaire crisis in Gaza alleen maar toegenomen:

 • Meer dan 33.000 Palestijnen, onder wie ten minste 14.500 kinderen, zijn de afgelopen 6 maanden gedood volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza. Duizenden anderen liggen begraven onder het puin en zijn vermoedelijk dood.
 • Meer dan 75.000 mensen zijn gewond geraakt; velen zullen invalide blijven. Onder hen zijn meer dan 1.000 Palestijnse kinderen die één of meer van hun ledematen hebben verloren.
 • Een onbekend aantal Palestijnse burgers, onder wie naar verluidt ook kinderen, worden volgens de VN onwettig vastgehouden en moeten worden vrijgelaten.
 • Vrijwel dagelijks worden er nog steeds Palestijnen gedood in gebieden waarvan de Israëlische regering heeft gezegd dat ze daar naartoe moesten vluchten. In de eerste week van 2024 doodde een Israëlische luchtaanval veertien mensen – van wie de meesten kinderen – in de buurt van een gebied dat door Israëlische troepen is aangewezen als ‘humanitaire zone’.
 • Meer dan 70% van de bevolking van Gaza, ongeveer 1,7 miljoen mensen, is met geweld verdreven. Velen volgden Israëlische bevelen op om naar het zuiden te gaan en verblijven nu samengeperst op kleine oppervlaktes die een broedplaats zijn geworden voor de verspreiding van ziekten en waar een menswaardig leven onmogelijk is.

Hongerdood ligt op de loer

 • De helft van de bevolking van Gaza – ongeveer 1,1 miljoen Palestijnen – is het slachtoffer van catastrofale honger en hongersnood. Het is het hoogste aantal ooit geregistreerd door het IPC Global Initiative, de instantie die dit soort cijfers bijhoudt. Er is hongersnood op komst in het noorden van Gaza en de hele bevolking van de Gazastrook – ongeveer 2,2 miljoen mensen – lijdt onder grote acute voedselonzekerheid.
 • Meer dan 70% van de huizen in Gaza, een groot deel van de scholen en de water- en rioleringsinfrastructuur zijn verwoest of beschadigd, waardoor de bevolking bijna geen toegang meer heeft tot schoon water.
 • Geen enkele zorginstelling in de enclave is volledig operationeel en de instellingen die gedeeltelijk functioneren worden overspoeld met traumatische gevallen en tekorten aan medische voorraden en artsen.
 • Meer dan 489 zorgmedewerkers zijn gedood.
 • Ten minste 243 hulpverleners in Gaza zijn gedood, het hoogste aantal in alle conflicten in deze eeuw.

Deportatie dreigt

Gaza is momenteel de gevaarlijkste plek om een kind, journalist of hulpverlener te zijn. Ziekenhuizen en scholen zouden nooit een militair doelwit mogen zijn. De situatie in Gaza is volstrekt uitzichtloos, waardoor effectieve hulpverlening onmogelijk is. Dit zal pas veranderen als er een einde komt aan de belegering, de bombardementen en de gevechten. In januari beschreven de Verenigde Naties de mogelijkheden voor hulpverlening als ‘aanzienlijk verslechterd’. Israëlische strijdkrachten hebben herhaaldelijk hulpkonvooien de toegang geweigerd tot gebieden ten noorden van Wadi Gaza, waar mensen het grootste risico lopen om van de honger om te komen.

In de afgelopen weken hebben hooggeplaatste Israëlische functionarissen opgeroepen tot het deporteren van Palestijnse burgers uit Gaza. De gedwongen verplaatsing binnen Gaza en de deportatie van een deel van de bevolking over de grenzen, zonder garanties voor terugkeer, zouden een ernstige schending van het internationaal recht zijn, en een misdaad tegen de mensheid.

Onmiddellijk staakt-het-vuren

Wij eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren en roepen alle staten op om te stoppen met de levering van wapens die gebruikt kunnen worden voor schendingen van het internationaal humanitair recht en de mensenrechten. Het is de taak van de VN-Veiligheidsraad om vrede en veiligheid in de wereld te handhaven. Daarom moet de Veiligheidsraad onmiddellijk maatregelen nemen om de levering van wapens aan de Israëlische regering en Palestijnse gewapende groeperingen te stoppen. Alle staten hebben de plicht om misdaden tegen de mensheid te voorkomen en ervoor te zorgen dat er voldaan wordt aan normen die burgers beschermen. De internationale gemeenschap had deze verplichtingen allang moeten nakomen.

Meer dan 250 organisaties

Deze verklaring werd oorspronkelijk gepubliceerd op 24 januari 2024, met de steun van 16 humanitaire organisaties. Sinds de publicatie hebben meer dan 250 organisaties over de hele wereld de oproep onderschreven. Deze verklaring is bijgewerkt op basis van de cijfers op 10 april 2024, waaronder het aantal doden en gewonden en de meest recente cijfers met betrekking tot voedselonzekerheid zoals gepubliceerd door de Integrated Food Security Phase Classification.

 1. Federation Handicap International – Humanity & Inclusion
 2. War Child Alliance
 3. Christian Aid
 4. Norwegian People’s Aid
 5. Médecins du Monde International Network
 6. Mennonite Central Committee
 7. Medico international
 8. Oxfam
 9. Center for Civilians in Conflict (CIVIC)
 10. Danish Refugee Council
 11. Save the Children
 12. Plan International
 13. Norwegian Refugee Council
 14. Diakonia
 15. Amnesty International
 16. American Friends Service Committee (AFSC)
 17. Welfare Association
 18. War on Want
 19. War Childhood Museum Foundation
 20. Palestinian Farmers Union
 21. WESPAC Foundation, Inc.
 22. United Nations Association – UK
 23. Bangladesh Nari Progati Sangha (BNPS)
 24. Human Rights Sentinel
 25. IM Swedish Development Partner
 26. Firefly International
 27. Presbyterian Church (U.S.A.)
 28. Union of Medical Care and Relief Organizations (UOSSM) GE
 29. Nonviolent Peaceforce
 30. Peace Action
 31. Canadians for Justice and Peace in the Middle East (CJPME)
 32. Yemen Relief and Reconstruction Foundation
 33. France Palestine Mental Health Network
 34. Consortium of Ethiopian Human Rights Organizations
 35. Syrian Network for Human Rights.
 36. INGO ALG CONSULTANT GROUP
 37. Arab Renaissance for Democracy and Development
 38. Global Centre for the Responsibility to Protect
 39. Middle East Democracy Center (MEDC)
 40. The National Organization of Yemeni Reporters SADA
 41. L’Union Juive Française pour la Paix (UJFP)
 42. Development and Peace – Caritas Canada
 43. EmpowerVan
 44. Train of Hope Dortmund e.V.
 45. Jewish Network for Palestine
 46. مدافعات للحقوق والحريات والتنمية
 47. PELDA
 48. Ina autra senda – Swiss Friends of Combatants for Peace
 49. Street Child UK
 50. Polish Medical Mission
 51. Peace SOS
 52. Gender Advisory Team, Cyprus
 53. Olof Palmes Internationella Center
 54. Cordaid
 55. Street Child España
 56. Share The World’s Resources
 57. Church and Peace – Ecumenical Peace Church Network in Europe
 58. ForcesWatch
 59. Vredesactie
 60. Terre des Hommes Netherlands
 61. Lawyers for Palestinian Human Rights
 62. Global Ministries of the Christian Church (Disciples of Christ)
 63. Plateforme des ONG françaises pour la Palestine
 64. PAX
 65. EuroMed Rights
 66. Catholic Agency for Overseas Development (CAFOD)
 67. The Presbyterian Church in Canada
 68. The United Church of Canada
 69. Cairo Institute for Human Rights Studies (CIHRS)
 70. CIUSSS Centre-Sud
 71. Centre for Feminist Foreign Policy
 72. The Business Plan for Peace
 73. Secours Catholique – Caritas France
 74. Danish Muslim Aid
 75. Peace Direct
 76. Belgian Academics and Artists for Palestine (BA4P)
 77. Israeli Committee Against House Demolitions – UK
 78. The Dallaire Institute for Children Peace and Security
 79. Creatura Think & Do Tank
 80. Israeli Committee Against House Demolitions – Germany
 81. Legal Action Worldwide (LAW)
 82. The Hague Peace Projects
 83. Anglican Pacifist Fellowship
 84. Nonviolence International
 85. Primate’s World Relief and Development Fund
 86. The United Church of Canada
 87. Institute on Statelessness and Inclusion
 88. The Anglican Church of Canada/L’Eglise anglican du Canada
 89. MADRE
 90. Ekō
 91. ReThinking Foreign Policy
 92. International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) Germany
 93. Initiatives et Changement (IofC France)
 94. WeWorld
 95. Pax christi – Deutsche Sektion e.V.
 96. Internationale Liga für Menschenrechte
 97. Centre for Peace Research and Advocacy -CPRA
 98. Equal Legal Aid
 99. Young Christian Students Movement South Africa
 100. Laurentiuskonvent e.V.
 101. Socialist Movement of Ghana
 102. Swedish Fellowship of Reconciliation
 103. Japan Fellowship of Reconciliation
 104. Action Corps
 105. EgyptWide for Human Rights
 106. Pax Christi International
 107. International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) – Greece
 108. Evangelical Lutheran Church in Canada
 109. KAIROS Canadian Ecumenical Justice Initiatives
 110. Committee of 100 in Finland
 111. Khulumani Support Group
 112. Amos Trust
 113. Sanad Basra Organization for Human Rights
 114. Association Pour Jérusalem (France)
 115. Community of Christ
 116. Avaaz
 117. Christian Jewish Allies for a Just Peace in Israel/Palestine
 118. Women Volunteers for Peace
 119. Forum Computer Professionals for Peace and Societal Responsibility
 120. Salam For Yemen
 121. Vereinigung Demokratischer Juristinnen und Juristen e.V. (VDJ)
 122. Association France Palestine Solidarite Paris-Sud
 123. Culture de Palestine
 124. Emmaus International
 125. Kristna Fredsrörelsen / SweFOR
 126. Christian Campaign for Nuclear Disarmament
 127. Medical Association for Prevention of War
 128. HelpAge International
 129. Quakers in Scotland (General Meeting for Scotland
 130. Forum Ziviler Friedensdienst e. V.
 131. DAWN MENA
 132. Japan International Volunteer Center (JVC)
 133. NVMP-Artsen voor vrede
 134. ActionAid France
 135. Forum Computer Professionals for Peace and Societal Responsibility (FIfF) e.V.
 136. Pax Christi Scotland
 137. Shujaa-Initiative
 138. Pax Christi Italia
 139. Pax Christi – Perú
 140. Center for Jewish Nonviolence
 141. Peace Movement Aotearoa
 142. Center for Peace Education, Miriam College
 143. Pax Christi England and Wales
 144. Pax Christi Aotearoa NZ
 145. Pax Christi Miriam College
 146. Welfare Association
 147. Age International
 148. Watchlist on Children and Armed Conflict
 149. Arms Information Centre (RIB e.V.)
 150. Caritas International Belgium
 151. Medact
 152. Maryknoll Office for Global Concerns
 153. Feminist Humanitarian Network
 154. Saferworld
 155. Mwatana for Human Rights
 156. The Kvinna till Kvinna Foundation
 157. International Alert
 158. CIVICUS
 159. Internationaler Versöhnungsbund – Deutscher Zweig e.V.
 160. Pax Christi USA
 161. Caritas Internationalis
 162. The United Methodist Church – General Board of Church and Society
 163. Belgian Academics and Artists for Palestine (BA4P)
 164. Humance Heal For Human Rights
 165. International Federation for Human Rights (FIDH)
 166. Min Haqi Foundation to Empower Women Politically and Economically
 167. Yoga and Sport with Refugees
 168. Caesar Families Association
 169. KinderUSA
 170. Ocalenie Foundation
 171. Aura Freedom International
 172. Finnish-Arab Friendship Society
 173. Equal Legal Aid
 174. Street Child Italy
 175. Rebuilding Alliance
 176. Bildungsprojekt Sachsen im Klimawandel
 177. Diversity Matters North West Ltd
 178. Un Ponte Per
 179. Friends Committee on National Legislation (FCNL)
 180. Terre des Hommes Italy
 181. Middle East Children’s Alliance
 182. Mercy Corps
 183. Permanent Peace Movement
 184. Seenaryo
 185. Women for Peace and Democracy Nepal (WPD Nepal)
 186. France Palestine Mental Health Network
 187. Muslim Peace Fellowship
 188. UCOS vzw (UNIVERSITY CENTRE FOR DEVELOPMENT COOPERATION)
 189. Protection International (PI)
 190. Women’s Right to Education Programme
 191. Women in Humanitarian Response in Nigeria Initiative
 192. IANSA Women Network Nigeria
 193. Muslim Delegates and Allies Coalition
 194. Mayworks Kjipuktuk/Halifax
 195. Tamkeen for Legal Aid & Human Rights
 196. Doctors Against Genocide
 197. The Rights Forum
 198. Women for Peace – Finland
 199. Business Plan for Peace
 200. Righting Relations Canada
 201. Foyer du Monde
 202. Bahrain Transparency
 203. Rete Italiana Pace Disarmo
 204. Nonviolence International
 205. FundiPau
 206. Control Arms
 207. Climate Refugees
 208. SOL Education Center
 209. Centre for Peace Research and Advocacy – CPRA
 210. Centro de Estudios Ecuménicos – México
 211. Daraj Media
 212. Colombian Campaign to Ban Landmines (CCBL)
 213. Mujeres para el Dialogo
 214. Pastoral Social, Iglesia Anglicana de México
 215. Asociación de familiares de Detenidos Desaparecidos y Víctimas de Violaciones a los Derechos Humanos en México AFADEM-FEDEFAM
 216. Servicio Paz y Justicia (serpaj)-mexico
 217. Global Thought
 218. American Baptist Churches USA
 219. Sojourners
 220. Migrant Roots Media
 221. Citizens for Just Policy
 222. PEOPLES FEDERATION FOR NATIONAL PEACE AND DEVELOPMENT (PEFENAP)
 223. Cameroon Youths and Students Forum for Peace (CAMYOSFOP)
 224. Campaña Colombiana Contra Minas
 225. Vision GRAM-International
 226. The United Church of Christ
 227. Caritas Middle East and North Africa
 228. Comité pour une Paix Juste au Proche-Orient
 229. BDS Berlin
 230. SOMO (Centre for Research on Multinational Corporations)
 231. Women in Black – Austria
 232. Collective Aid
 233. ReFOCUS Media Labs – Poland
 234. Fund for Global Human Rights
 235. Omega Research Foundation
 236. Women for Weapons Trade Transparency
 237. United Against Inhumanity (UAI)
 238. Episcopal Peace Fellowship-Palestine Israel Network
 239. Terre des Hommes International Federation
 240. CCFD-Terre Solidaire
 241. COCASEN – Coalición Nacional Contra el Abuso Sexual
 242. CARE International
 243. Fundación Ser de Paz AC
 244. Forum o Disarmament and Development of Sri Lanka
 245. FTSCD (Forum Togolais de la Société civile pour le Développement)
 246. Quincy Institute for Responsible Statecraft
 247. MPower Change Action Fund
 248. Steirische Friedensplattform
 249. Minnesota Peace Project
 250. Académicos con Palestina contra el genocidio – Mexico
 251. Fundación Arcoiris por el respeto a la diversidad sexual – Mexico

Lees ook

Meer nieuws