Afbeelding
Sri Lanka: vier dokters vrijgelaten
Goed nieuws

Sri Lanka: vier dokters vrijgelaten

14 oktober 2009

Vier van de vijf dokters die door de Sri Lankaanse overheid werden vastgehouden voor het geven van “foutieve informatie” aan buitenlandse journalisten, zijn op borgtocht vrijgelaten.

De informatie bestond volgens de overheid uit verklaringen ter verdediging van de Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE). Een laatste dokter, Dr. S. Sivapalan, wordt nog steeds vastgehouden zonder officiële aanklacht en riskeert foltering of mishandeling. Voor hem blijft Amnesty International actievoeren.

Op 24 augustus beval een rechter rechter de vrijlating van Dr. Veerakkathipillai Shanmugarajah, Dr. Thurairaja Varatharaja, Dr. Thangamuttu Sathyamoorthy en Dr. Kathirvel Ilancheliyan Vallavan op voorwaarde dat ze zich elke laatste week van de maand melden bij de politie. De vier dokters zijn nog steeds in gevaar omdat hun zaak sterk in de belangstelling stond.

Op een persconferentie herriepen de dokters, onder wie Dr. S. Sivapalan, hun eerdere rapporten over het conflictgebied. Ze zeiden onder druk van de LTTE het aantal burgerlijke slachtoffers te hebben “overdreven”. Amnesty International is bezorgd over de echtheid van deze bekentenissen.

Auteur: Spoedactie team

Lees ook

Meer nieuws