Sri Lanka actie via Facebook

Sri Lanka actie via Facebook

Uit de beweging

Niet alleen de spoedacties zijn een krachtig middel om mensenrechtenschenders onder druk te zetten. Steeds vaker zet Amnesty International ook nieuwe communicatiemiddelen in de strijd tegen mensenrechtenschendingen. Zo voeren we momenteel actie voor de ontheemde mensen in Sri Lanka via de sociale netwerksite Facebook.

Een sociale netwerksite is een website die gebruikers een profiel laat aanmaken dat ze vervolgens kunnen koppelen aan de profielen van anderen. Er zijn voorbeelden genoeg van dergelijke sites, al zijn Facebook, Netlog, Myspace en Twitter ongetwijfeld de bekendste.

Veel sociale netwerksites richten zich op vermaak en het in contact blijven met vrienden. Deelnemers kunnen berichten sturen of foto's, video's en internetlinks delen. Maar netwerksites zijn meer dan spel alleen. Ze zijn ook erg geschikt voor sensibilisatie en actie voor mensenrechten. Via zo’n site kunnen we immers activisten bereiken zonder dat ze hun surfgedrag moeten aanpassen. Bovendien hebben we de mogelijkheid om op korte tijd enorm veel mensen aan te spreken. Als een bericht 10.000 mensen bereikt via bijv. Facebook, en deze sturen dit door naar 10 vrienden, kan dit potentieel door 100.000 mensen worden opgepikt. Kortom, sociale netwerksites zijn ideale platformen voor snelle, massale actie.

De huidige crisis in Sri Lanka is zo een situatie die om grootschalige, onmiddellijke en wereldwijde actie vraagt. Sinds het recente conflict in het noordoosten van het land zijn duizenden mensen op de vlucht. Ze leven in overbevolkte kampen die eigenlijk zo goed als gevangenissen zijn. Het leger baat ze uit en de bewoners mogen het domein niet verlaten omdat ze eerst gescreend moeten worden. Daarom worden volwassenen, kinderen en ouderen voor onbepaalde duur opgesloten en mogen ze niet met hulpverleners praten. Ook onafhankelijke waarnemers mogen de kampen niet vrij bezoeken wat de bewoners blootstelt aan gedwongen verdwijning, ontvoering, willekeurige arrestatie en seksueel geweld.

Om aan deze situatie zo snel mogelijk een einde te maken, ontwikkelde Amnesty International een zogenaamde online crisis applicatie, beschikbaar in verschillende talen. Via een mini-site (zie links onderaan dit artikel) kan je snel en makkelijk een e-mail verzenden naar de Sri Lankese verantwoordelijke voor de kampen en hem aansporen tot actie.

Bovendien is de applicatie volledig compatibel met Facebook. Gebruikers van Facebook worden o.a. via de eigen Amnesty-pagina, attent gemaakt op de applicatie. Ze hoeven Facebook niet te verlaten, maar kunnen onmiddellijk actie voeren en hun contacten aansporen hetzelfde te doen. Die contacten worden zelfs automatisch attent gemaakt op de urgente mensenrechtencrisis in Sri Lanka en geactiveerd om in actie te komen. Resultaat van al dit “ge-netwerk”: 6300 e-mails op slechts enkele dagen tijd!

Meer informatie

Auteur: 
Spoedactie - team
hier niet op duwen