Soedan: vrijlating van politieke activisten is hun recht, geen geschenk

Soedan: vrijlating van politieke activisten is hun recht, geen geschenk

Goed nieuws

De Soedanese president Omar al-Bashir heeft 56 activisten van de oppositie vrijgelaten nadat zij 84 dagen hebben vastgezeten. Zij waren opgesloten vanwege hun steun aan protesten tegen gestegen voedselprijzen en gezondheidskosten.

Joan Nyanyuku, Amnesty’s regionaal directeur in Oost-Afrika: ‘We zijn blij met het nieuws over hun vrijlating. Maar er is geen reden om deze vrijlating te zien als een geschenk van de overheid. Deze aanhoudingen hadden nooit mogen gebeuren en de regering verdient geen felicitaties.’

Het vastzetten van de activisten is in strijd met het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting. Mensen die vreedzaam demonstreerden werden aangehouden. ‘Bijna drie maanden stond het leven van families van de activisten stil. En dit alleen vanwege hun vreedzaam protest’, zegt Nyanyuku.

Amnesty’s oproep

Amnesty roept op tot de vrijlating van alle activisten die geen geweld hebben gebruikt. Ook moeten de autoriteiten garanderen dat willekeurige detentie in de toekomst niet meer zal plaatsvinden. De Soedanese autoriteiten moeten er ook voor zorgen dat alle andere vormen van mishandeling stoppen. Meerdere activisten zijn in de gevangenis mishandeld.

Protest tegen stijgende voedselprijzen

Door de stijgende voedselprijzen zijn veel mensen de straat op gegaan om te protesteren. In de Soedanese hoofdstad Khartoum werden honderden mensen gearresteerd, vaak zonder aanklacht en geen toegang tot advocaten. Ze werden onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden, met soms meer dan twintig gevangenen in een cel van 5 bij 7 meter of kleiner.

Logo Amnesty International

Amnesty International Vlaanderen vzw
Goffartstraat 32
1050 BrusselIngang en onthaal:
Waversesteenweg 169
1050 Brussel
T: +32 2 669 37 37
[email protected]
Rek. nr. BE11 5230 8012 9048
Ondernemingsnr. BE 0418.308.243