Afbeelding
Soedan: na drie jaar nog geen gerechtigheid voor slachtoffers politiegeweld
Persbericht

Soedan: na drie jaar nog geen gerechtigheid voor slachtoffers politiegeweld

22 september 2016

De politie sloeg in september 2015 in de Soedanese hoofdstad Khartoum vreedzame protesten tegen overheidsbezuinigingen buitensporig hard uiteen. Human Rights Watch, het Afrikaanse Centrum voor Rechtvaardigheid en Vredesstudies en Amnesty International roepen de VN-Mensenrechtenraad op er bij Soedan op aan te dringen de daders van dit politiegeweld te berechten

Door het geweld kwamen 185 burgers om het leven, honderden raakten gewond en meer dan 800 mensen werden gearresteerd. De gevangenen, onder wie journalisten en mensenrechtenactivisten, werden gemarteld. Vrouwelijke demonstranten werden seksueel misbruikt door leden van de veiligheidstroepen. Slechts vier beveiligingsbeambten zijn gearresteerd. Een politieman werd veroordeeld voor moord, maar deze veroordeling werd in hoger beroep ingetrokken omdat er te weinig bewijs zou zijn.

Soedanese autoriteiten stelden een onderzoekscommissie in, maar de bevindingen zijn niet openbaar gemaakt. De autoriteiten bagatelliseren het gebruikte geweld en stellen dat niet 185, maar 86 burgers zijn omgekomen. Een grondig onderzoek naar het politiegeweld heeft nooit plaatsgevonden.

Het Soedanese ministerie van Justitie heeft geprobeerd om zaken af te ronden door de families van de door hen erkende slachtoffers geld te betalen, maar dit is onvoldoende genoegdoening voor het leed dat hen is aangedaan. Bovendien zijn er geen garanties dat herhaling wordt voorkomen. Daarom worden de lidstaten van de Mensenrechtenraad opgeroepen om er bij de Soedanese autoriteiten op te hameren dat de slachtoffers gerechtigheid krijgen.

Lees ook

Meer nieuws