Soedan laat drie activisten van de oppositie vrij

Soedan laat drie activisten van de oppositie vrij

Goed nieuws

Drie activisten van de politieke oppositie, Mohamed Hassan El Bushi, Amin Saad en Motaz Al Ajail, werden op 25 en 30 april zonder aanklacht vrijgelaten. De drie waren in januari/februari 2017 willekeurig opgesloten wegens hun politieke activiteit en steun aan protesten tegen economische bezuinigingsmaatregelen in november 2016.

Motaz Al Ajail, een lid van de Soedanese communistische partij, werd op 25 april vrijgelaten. Hij was op 9 januari door de Soedanese Nationale Intelligentie- en Veiligheidsdiensten (NISS) gearresteerd en opgesloten. Bij zijn arrestatie werden zijn computer en twee printers door de NISS in beslag genomen. Hij heeft ze niet teruggekregen.

Mohamed Hassan El Bushi, een lid van de Soedanese Baath-partij, werd op 30 april vrijgelaten. Hij was op 10 februari in Khartoem door de NISS gearresteerd en opgesloten.

Amin Saad, de secretaris voor mediacontacten van de Socialistische Democratische Partij (HASHAD), werd eveneens op 30 april vrijgelaten. Hij was op 25 januari door de NISS gearresteerd nadat hij in Khartoem een vergadering had bijgewoond die was georganiseerd door de politieke overkoepelende oppositiegroep, National Consensus Forces. Hij heeft een chronische nierziekte die tijdens zijn langdurige detentie is verslechterd.

De drie oppositieactivisten waren vóór hun vrijlating opgesloten in de Kober-gevangenis in Khartoem. Hun arrestatie en detentie hielden verband met hun publieke steun voor stakingen in heel het land op 27-29 november 2016 en opnieuw op 19 december 2016, uit protest tegen de stijging van brandstof-, elektriciteits-, transport-, voedsel- en medische kosten in Soedan en tegen de daaropvolgende economische bezuinigingsmaatregelen van de overheid.

De drie mannen zijn Amnesty International dankbaar voor haar campagne. 

hier niet op duwen