Soedan: draconische gevangenisstraffen voor drie christenen opgeheven

Soedan: draconische gevangenisstraffen voor drie christenen opgeheven

Goed nieuws

De Soedanese president Omar al-Bashir heeft gratie verleend aan Petr Jezek, Hassan A. Kodi en Abdulmonem Abdumawla. De drie waren oorspronkelijk veroordeeld tot gevangenisstraffen van tussen de 12 jaar en levenslang.

Jezek, Kodi en Abdumawla waren in december 2015 gearresteerd. Ze hielpen Ali Omar Mousa Hassaba-Allah, een student uit Darfoer, bij zijn medische behandeling.  Hij was ernstig gewond geraakt door een molotovcocktail tijdens gewelddadige studentendemonstraties bij een universiteit in de hoofdstad Khartoum in december 2013. Hij had zware brandwonden opgelopen aan zijn gezicht, nek, borst en handen.

De Tsjechische journalist en zendeling Jezek werd schuldig bevonden aan ‘spionage’ en veroordeeld tot levenslang. Kodi, dominee en secretaris-generaal van de Sudanese Church of Christ, en Abdumawla, een activist, kregen celstraffen van 12 jaar voor ‘hulp bij het plegen van een misdrijf’.

De veroordelingen werden op 29 januari van dit jaar uitgesproken. Jezek kwam in februari al vrij en is teruggekeerd naar Tsjechië. Kodi en Abdumawla werden op 11 mei vrijgelaten.