Afbeelding
Soedan: Doodstraf verkrachte tiener is uiterst wreed
Persbericht

Soedan: Doodstraf verkrachte tiener is uiterst wreed

17 mei 2018

Een 19-jarige vrouw is door een Sudanese rechtbank ter dood veroordeeld, omdat ze haar man uit zelfverdediging doodde toen hij haar wilde verkrachten. Het vonnis laat zien dat de autoriteiten er niet in slagen om kindhuwelijken en verkrachting binnen het huwelijk aan te pakken.

Gedwongen huwelijk

Noura Hussein Hamad was door haar vader gedwongen met Abdulrahman Mohamed Hammad te trouwen toen ze 16 jaar oud was. De Soedanese wet staat het toe dat kinderen vanaf hun tiende jaar mogen trouwen.

Nadat het huwelijkscontract was getekend, werd Hussein gedwongen bij haar echtgenoot te gaan wonen. Toen ze seks met haar man weigerde, nodigde hij twee broers en een neef uit om hem te helpen haar te verkrachten. Toen Hammad haar de volgde ochtend opnieuw wilde verkrachten, vluchtte de vrouw naar de keuken, pakte daar een mes en stak haar man tijdens een gevecht dood.

Houra Hussein vluchtte daarop naar haar ouderlijk huis, waar haar vader haar naar de politie bracht. Een medisch onderzoek bevestigde dat er een gevecht tussen Hussein en haar man had plaatsgevonden.

Noura Hussein zit sinds mei 2017 vast. Tijdens de rechtszaak in juli 2017 paste de rechter een achterhaalde wet toe waarin verkrachting binnen het huwelijk niet strafbaar is gesteld. Op 29 april 2018 werd het doodvonnis tegen Hussein uitgesproken.

Nieuwe rechtszaak

‘Noura Hussein wilde leraar worden, maar werd gedwongen met een gewelddadige man te trouwen die haar bruut verkrachtte’ zegt Seif Magano, Amnesty’s plaatsvervangend directeur Oost-Afrika. ‘Nu is ze ter dood veroordeeld door een rechtbank die weigert te erkennen dat verkrachting binnen het huwelijk voorkomt. De doodstraf is een onmenselijke straf. Door deze straf op te leggen aan een slachtoffer van verkrachting ontkennen de autoriteiten het geweld dat de vrouw is aangedaan. Het vonnis moet worden ingetrokken en Noura Hussein moet een nieuw proces krijgen waarbij rekening gehouden moet worden met wat haar is overkomen.’

Amnesty International is tegen de doodstraf, altijd en overal. De doodstraf is een wrede, onmenselijke en vernederende straf en is een schending van het recht op leven dat is vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Lees ook

Meer nieuws