Sluiting Guantánamo stap dichterbij

Sluiting Guantánamo stap dichterbij

Goed nieuws

De Amerikaanse regering heeft vijftien gevangenen uit het detentiecentrum in Guantánamo Bay overgedragen aan de Verenigde Arabische Emiraten.

Dit geeft duidelijk aan dat president Obama serieuze inspanningen levert om Guantánamo te sluiten voordat hij aftreedt als president.

Er zitten nu nog 61 gevangenen vast op Guantánamo. Het is van groot belang dat Obama doorzet om het omstreden detentiecentrum voor eens en altijd te sluiten. Anders kan de volgende regering er opnieuw gevangenen opsluiten zonder enig proces.

Een van de gevangenen die is overgebracht, de Afghaanse Obaidullah, zat veertien jaar zonder proces vast. Hij heeft zijn dochter nog nooit kunnen vasthouden. Zij werd geboren twee dagen voordat hij werd opgepakt.

Veel van de overgebleven gevangenen op Guantánamo zitten al meer dan tien jaar vast zonder dat er een aanklacht tegen hen is ingediend. Tegen sommigen van hen is geen enkel bewijs dat ze schuldig zijn. Deze mensen moeten worden vrijgelaten. De overige gevangenen moeten worden berecht voor een federale rechter en worden overgeplaatst naar detentiecentra in de Verenigde Staten.