Sierra Leone: zwangere meisjes mogen niet naar school

Sierra Leone: zwangere meisjes mogen niet naar school

Rapport

Nu Sierra Leone de ebolacrisis stilaan achter zich laat, blijven duizenden zwangere meisjes uitgesloten van het reguliere onderwijs en mogen ze niet deelnemen aan de komende examens.

Zo blijkt uit het nieuw rapport “Shamed and blamed: pregnant girls’ rights at risk” van Amnesty International.

In april dit jaar voerde de overheid een verbod in voor zwangere meisjes om naar school te gaan, naar verluidt om “onschuldige meisjes” te beschermen tegen slechte invloeden.

Het embargo gaat gepaard met vernederende fysieke controles en stigmatiseert naar schatting 10.000 meisjes, die door deze maatregel een onzekere toekomst tegemoet gaan. Met de eindexamens van 23 november voor de deur, dringt Amnesty International aan bij de overheid om het verbod onmiddellijk op te heffen. 

“Educatie is een recht, niet iets wat regeringen zomaar kunnen tenietdoen als straf,” zegt Sabrina Mahtani, West-Afrika-onderzoeker van Amnesty. “Zwangere meisjes verbieden om naar school te gaan en examens af te leggen is discriminerend en zal vernietigende gevolgen hebben.”

Vernederende fysieke tests 

In sommige scholen leidt het verbod tot vernederende en mensonterende praktijken. Meisjes worden onderworpen aan zorgwekkende fysieke tests. Docenten voelen aan hun borsten en buik om te onderzoeken of ze zwanger zijn. Anderen moeten een gedwongen zwangerschapstest ondergaan.

Hoewel de manier van testen geen deel uitmaakt van het beleid van de overheid, is het een wijdverspreid fenomeen. Amnesty International roept de regering op om dringend richtlijnen aan te nemen die dergelijke vernederende praktijken verbieden.  

Alternatieve scholen 

Eind vorige maand werden tijdelijke alternatieve klassen voor zwangere meisjes opgericht, gefinancierd door onder meer Ierland en Verenigd Koninkrijk. De regering beweert dat meer dan 3000 zwangere schoolmeisjes ingeschreven zijn in dergelijke scholen. Problematisch is echter dat de meisjes nog steeds geen toegang krijgen tot de examens, die van cruciaal belang zijn voor hun verdere schoolloopbaan en toekomstmogelijkheden. Bovendien hebben de meisjes niet de keuze om toch naar het gewoon onderwijs te gaan.

Hoewel een aantal zwangere meisjes de alternatieve scholen steunt, willen velen onder hen les kunnen volgen in gewone scholen. Amnesty International vraagt de overheid en de financierende landen om het alternatieve systeem optioneel te maken, zodat zwangere meisjes de keuze hebben tussen speciale en gewone scholen. 

Achtergrond

In het kader van noodmaatregelen tijdens de ebola-crisis vorig jaar, sloten scholen in Sierra Leone hun deuren van juni 2014 tot april dit jaar. Gedurende deze periode, steeg het aantal zwangerschappen van jonge meisjes. De overbelasting van de gezondheidszorg en de quarantaines zorgden ervoor dat veel meisjes geen toegang kregen tot ondersteuning of advies om hen te beschermen tegen ongewenste zwangerschappen. Bovendien is seksuele voorlichting op school beperkt en werd het uit het curriculum gehaald na de oorlog meer dan 10 jaar geleden. 

hier niet op duwen