Afbeelding
Shirt tvv campagne tegen seksueel geweld
Persbericht

Shirt tvv campagne tegen seksueel geweld

31 mei 2021

Foto's: MINNE BEZUIJEN

Amnesty International Vlaanderen en ontwerpster ALICE van Innis stellen met trots hun samenwerking voor: een genderneutraal shirt ten voordele van de campagne ‘Samen tegen seksueel geweld’. Deze bijzondere ontmoeting tussen duurzame mode en mensenrechten is een bewustmakingsactie tegen ‘victim blaming’.

Sinds maart 2020 voert Amnesty campagne tegen seksueel geweld, door druk te zetten op de Belgische regering via een petitie en met bewustmakingsacties om pijnlijke mythes en stereotypes de wereld uit te helpen. Zo ervaren veel slachtoffers ‘victim blaming’, waarbij ze verkeerdelijk (deels) verantwoordelijk worden gesteld voor het seksueel geweld, door bijvoorbeeld te zinspelen op hun kledij.



‘The way we dress does not mean yes!’ wil korte metten maken met dergelijke schadelijke stereotypes, want niets rechtvaardigt seksueel geweld, ook niet wat iemand draagt, en enkel de dader is de schuldige. Seks zonder toestemming is verkrachting en enkel ja is ja.

Een shirt kost €49 en voor elk verkocht exemplaar schenkt Alice €10 aan Amnesty. Het is gemaakt van 100% Bio Jersey Katoen met het GOTS-certificaat (Global Organic Textile Standard) en het Fair For Life label. Om overschotten tegen te gaan, wordt het in pre-sale verkocht en per 100 stuks geproduceerd. Het naaiatelier gaat aan de slag vanaf 100 bestellingen en enkele weken later kan je een shirt bij jou thuis of in een afhaalpunt verwachten. Het gaat om een eerste limited edition van 200 stuks, dus wees er snel bij! Meer info vind je op de webshop.

Ontmoet Alice

ALICE van Innis is een Belgisch beeldend kunstenaar en sociaal activiste met haar eigen ethisch en duurzaam label. Het shirt heeft een genderneutraal ontwerp en is gemaakt volgens een eerlijk productieproces met respect voor mens en natuur. Vandaag lanceert ALICE van Innis de verkoop (in pre-sale), waarmee ze onze campagne een extra duwtje in de rug wil geven.



“Mijn peter werkte vroeger bij een internationale ngo, daar keek ik als kind erg naar op. Rechtvaardigheid is altijd een sleutelwoord geweest voor mij. Eens ik wist dat textiel en kleding produceren in mijn toekomst lag, heb ik een lange tocht moeten maken om mezelf te informeren. Ik viel bijna van mijn stoel van alle mensenrechtenschendingen in de textielsector. Wanneer je iets produceert, draag je verantwoordelijkheid in je keuzes. Uiteindelijk vond ik een productieprocedure waar ik achter kan staan en die mee evolueert met nieuwe kennis en ervaringen, in functie van het welzijn van de producerende en consumerende mens.



Enkele jaren na de start van mijn label groeide ook een bewustwording over seksualiteit, gender, seksisme, … Ik vind het een evidentie dat iedereen zich veilig zou moeten kunnen voelen waar en hoe zij/hen/hij is, en dat iedereen evenveel recht heeft op de vrijheid om te kiezen wat zij/hen/hij draagt.

Wanneer Amnesty Vlaanderen en ik besloten een T-shirt te produceren onder de noemer ‘The way we dress does not mean yes!’ ten voordele van de strijd tegen seksueel geweld, een strijd voor mensenrechten, voelde ik me vereerd en begon ik zonder aarzeling aan het ontwerp.

het patroon

Voor de kleur baseerde ik me op Amnesty’s campagnebeelden tegen seksueel geweld, daar vond ik het blauw, roosachtig rood en geel.

De kleur van Amnesty is geel, een kleur die ik sowieso graag gebruik in mijn ontwerpen.



Ik las over Amnesty’s filosofie achter het kleurgebruik, waarin de kleur als een ‘dringendheid of urgentie’ gehanteerd wordt en vond geel daarom des te toepasselijker om te gebruiken voor dit shirt, dat verkocht wordt in het kader van een erg urgente zaak: seksueel geweld.

Een patroon ontwikkelt zich bij mij stap voor stap: ik teken eerst met hand wat er in me opkomt, waarna ik selecteer en sommige dingen inscan om digitaal verder te gebruiken. Daar start een nieuwe zoektocht waar ik alles in de gewenste kleuren giet en vooral de selectie heel belangrijk is. Iedereen mag zien wat zij/hen/hij wil in de tekeningen, het gaat bij mij om iets gevoelsmatig.



Terwijl ik aan het ontwerpen was deden sommige vormen en groepjes van vormen me denken aan betogen, aan alleen maar samen zijn en aan golven, de zee, wat voor mij een serene maar ook overweldigende plek is. Ook wilde ik graag dat de tekening positiviteit uitstraalde.

het model

We zijn op zoek gegaan naar een model dat voor iedereen toegankelijk is, omdat het thema seksueel geweld iedereen aanbelangt en we dus iets wilden creëren dat door iedereen gedragen kan worden.

Ik heb getracht een soort ‘Marcel’ te creëren die elegant valt en waar je nog mee kan spelen. De achterkant is langer dan de voorkant en er zit een split in de zijkanten. We geven bij elk shirt ook een lint/riempje mee waar de tekst “THE WAY WE DRESS DOES NOT MEAN YES” op gedrukt staat. Met dit lint kan je verder je shirt bewerken of een accessoire maken om je outfit te vervolledigen.






PRODUCTIEPROCES EN MATERIALEN

ALICE van Innis (BE): design

LEBENSKLEIDUNG (DE): digital textile print

MULIERIS asbl (BE): naaiatelier

EELABELS (NL): label

100% Bio interlock Jersey KATOEN met GOTS-certificaat & Fair For Life label

Bestel nu jouw shirt en toon de wereld dat ‘the way you dress does not mean yes!'



Seksueel geweld gebeurt hier en nu, elke dag. Het gebeurt in de woonkamer, op het werk, op een studentenkot. De dader is vaak een vriend, een familielid, een (ex-)partner. Seksueel geweld komt ook in België enorm veel voor. Elk slachtoffer is er een teveel, net als elke onbestrafte dader. Daarom lanceerde Amnesty International België in 2020 een campagne met specifieke eisen, die iedereen kan ondersteunen door de petitie te tekenen.

Lees ook

Meer nieuws