Shell verspreidde bewust onjuiste informatie over olielekkages Nigeria

Shell verspreidde bewust onjuiste informatie over olielekkages Nigeria

Persbericht

Uit juridische stukken die door Amnesty International zijn onthuld, blijkt dat oliemaatschappij Shell herhaaldelijk onjuiste informatie heeft verspreid over de omvang en de impact van twee grote olielekkages in Bodo in Nigeria. 

Ook blijkt dat Shell jarenlang wist van de slechte staat en het achterstallige onderhoud van haar pijpleidingen in de Nigerdelta.

De oliegigant hoopt hiermee eventuele compesatiebetalingen tot een minimum te beperken. Door het achterhouden van informatie krijgen mogelijk honderduizenden gedupeerden geen of te weinig compensatie uitgekeerd.

Het onweerlegbare bewijs dat Shell de olielekkages in Bodo te laag heeft ingeschat kwam naar voren tijdens een rechtszaak tegen Shell in Groot-Brittannië. Het proces was aangespannen door 15000 mensen waarvan de leefomgeving werd verwoest door de enorme olievervuiling in 2008. Door de enorme milieuschade kunnen boeren er nauwelijks meer in hun levensonderhoud voorzien; de akkers zitten vol oliedrab, vissen sterven en het drinkwater is vervuild.

Overtuiging

"Amnesty is ervan overtuigd dat Shell wist dat de Bodo-data niet klopten. Als Shell het niet wist, dan is het bedrijf op een schandalige wijze nalatig geweest. We hebben hen herhaaldelijk bewijs aangereikt dat ze de grootte van de lekkages volledig onderschatten", zegt Audrey Gaughran, hoofd Global Issues bij Amnesty International. "Shell heeft geweigerd het gesprek met ons aan te gaan en nu wordt het bedrijf door een Britse rechtbank gedwongen om openheid van zaken te geven."

 

Het onderzoeksrapport van Shell naar aanleiding van de eerste olielekkage in de Nigerdelta beweert dat er slechts 1640 vaten olie zijn gelekt, maar gebaseerd op een onafhankelijk onderzoek van Accufacts Inc. heeft Amnesty berekend dat het totaal aantal gelekte vaten boven de honderdduizend uitkomt. Shell bleef dit steeds ontkennen.

In de juridische stukken geeft Shell echter toe dat het lage cijfer niet klopt, zowel in dit geval als bij een tweede grote olielekkage in 2008 in hetzelfde gebied.. Hiermee komen Shell’s beoordelingen van honderden andere lekkages in Nigeria in een klap op losse schroeven te staan. Alle onderzoeken naar lekkages worden namelijk op dezelfde manier uitgevoerd. 
Uit de juridische stukken blijkt ook voor het eerst dat Shell al jaren weet dat haar oliepijpleidingen in zeer slechte staat zijn en leiden tot lekkages.

"Het is schandalig dat Shell de overgrote meerderheid van de lekkages wijt aan sabbotagepraktijken, terwijl het bedrijf donders goed weet in welke slechte staat haar pijpleidingen zijn", aldus Audrey Gaughran.

Lees verder: Court documents expose Shell’s false claims on Nigeria oil spills

Auteur: 
hier niet op duwen