Shell geeft onjuiste informatie over olievervuiling in Nigerdelta

Shell geeft onjuiste informatie over olievervuiling in Nigerdelta

Persbericht

Een grote olielekkage in de Nigerdelta is veel erger dan Shell eerder toegaf. Dit blijkt uit een onafhankelijke beoordeling die Amnesty International en het Centre for Environment, Human Rights and Development (CEHRD) hebben laten doen door een ingenieursbureau.

Dit onderzoek, uitgevoerd door de Amerikaanse firma Accufacts Inc., onthult hoe Shell de omvang van de olievervuiling rondom Bodo, een stad van 69.000 inwoners in de Nigeriaanse Nigerdelta, dramatisch onderschat. Een defect aan een pijpleiding van de multinational leidde in 2008 tot een olieramp vlakbij Bodo.

Onjuistheden

In een door Shell zelf uitgevoerd onderzoek naar de lekkage claimt het bedrijf dat er in totaal 1.640 vaten olie zijn gelekt. Volgens de berekening van Accufacts Inc. is de totale omvang van de vervuiling echter meer dan zestig keer zo groot en ligt deze tussen de 103.000 en 311.000 vaten. Shell greep bij de start van het lek niet direct in, waardoor er wekenlang naar schatting tussen de veertienhonderd en vierduizend olievaten per dag ongehinderd het Bodo-gebied in konden stromen.

Daarnaast is er discussie over het begin van de olieramp in Bodo. De Nigeriaanse autoriteiten en omwonenden zeggen dat de lekkage op 28 augustus 2008 ontstond. Shell beweert daarentegen dat dit pas op 5 oktober 2008 gebeurde. Op 7 november werd het lek gestopt. Naar de mening van Shell vier weken na aanvang, maar volgens de Nigeriaanse autoriteiten en omwonenden tien weken nadien.

In een reactie laat Shell weten dat het bedrijf op dit moment geen commentaar kan geven op de schatting van de omvang van de olievervuiling als gevolg van het lopende gerechtelijke proces. In 2011 spanden de inwoners van Bodo een rechtszaak aan tegen Shell om de olievervuiling op te ruimen en een schadevergoeding te eisen.

Shell in Nigeria

Gebaseerd op eigen onderzoek rapporteerde Shell dat 85% van de olievervuiling in de Nigerdelta in 2008 te wijten is aan sabotage. In 2009 verlaagde Shell dit cijfer aanzienlijk op basis van nieuwe gegevens die met name betrekking hebben op één lekkage. Het nieuwe bewijsmateriaal over de olielekkage in Bodo geeft aan dat er nog meer olie heeft gelekt als gevolg van operationele fouten. Hoewel sabotage een erkend probleem is in de Nigerdelta, mist het onderzoek van Shell betrouwbaar bewijsmateriaal om haar percentages te onderbouwen.

Naast Bodo hebben Amnesty en CEHRD ook serieuze gebreken in andere rapportages van olielekkages in Nigeria openbaar gemaakt. Beide organisaties dringen aan op een onafhankelijk proces voor het onderzoeken van olielekkages om een einde te maken aan de invloed die oliemaatschappijen kunnen uitoefenen op dergelijke analyses.

Lees het Engelstalige persbericht: Shell's wildly inaccurate reporting of Niger Delta oil spill exposed

hier niet op duwen