Afbeelding
Shaker Aamer wordt uit Guantanamo vrijgelaten
Goed nieuws

Shaker Aamer wordt uit Guantanamo vrijgelaten

07 oktober 2015

Op 25 september kwam het bericht dat Shaker Aamer, voormalig staastburger van het Verenigd Koninkrijk, na 13 jaar gevangenschap in Guantánamo Bay naar Engeland kan terugkeren.

Shaker Aamer werd op 24 november 2001 door Afghaanse strijdkrachten opgepakt en overgedragen aan de Amerikanen. In februari 2002 werd hij naar Guantánamo Bay op Cuba gebracht. Hij is nooit aangeklaagd, voor de rechtbank gebracht of voor een erkende misdaad veroordeeld. Zijn vrouw en kinderen verblijven in Engeland.

Shaker Aamer heeft verschillende keren aangegeven gemarteld te zijn. Ook kreeg hij geen goede medische behandeling voor verschillende gezondheidsproblemen waaraan hij lijdt. Het grootste deel van zijn gevangenschap bracht hij in eenzame opsluiting door.

Het is nu belangrijk dat hij bij terugkeer naar Engeland snel medische en andere zorg krijgt. Daarnaast mogen we niet vergeten dat zijn 13-jarige gevangenschap een groot onrecht is, en dat nog meer dan 100 andere gevangenen op Guantánamo vastzitten. De Verenigde Staten moeten de nog vastzittende mannen op basis van erkende misdaden aanklagen en een eerlijke rechtszaak voor een federale rechtbank geven, óf in veiligheid vrijlaten.

Lees ook

Meer nieuws