Afbeelding
Secretaris-generaal van Amnesty International treedt af
Persbericht

Secretaris-generaal van Amnesty International treedt af

05 december 2019

Met spijt meldt Amnesty International dat Kumi Naidoo, secretaris-generaal van de mensenrechtenorganisatie, beslist heeft om op medisch advies ontslag te nemen, om redenen die te maken hebben met zijn gezondheidstoestand. Zijn ontslag is aanvaard door de internationale Raad van Bestuur en hij draagt zijn verantwoordelijkheden vandaag, 5 december, over.

“Ik beschouw Amnesty International al lang als een van de belangrijkste mondiale troeven waar de mensheid over beschikt, en het is met spijt in het hart dat ik heb beslist afstand te doen van mijn functie. Meer dan ooit heeft de organisatie een secretaris-generaal nodig die topfit is en zijn mandaat kan vervullen met de vitaliteit die deze rol, deze organisatie en de missie van universele mensenrechten verdienen.”

secretaris-generaal Kumi Naidoo

“Het was een reusachtig voorrecht te kunnen werken met onze excellente en toegewijde medewerkers en vrijwilligers, zowel op het internationaal secretariaat als in de nationale afdelingen. Het belangrijke en moedige werk van onze organisatie inspireerde mij. Maar door mijn gezondheidstoestand heb ik geen andere keuze dan deze pijnlijke beslissing te nemen en terug te treden. Ik moet nu herstellen en een duurzamere manier vinden om in de toekomst bij te dragen aan de strijd voor rechtvaardigheid.”

Kumi nam zijn beslissing om terug te treden op medisch advies nadat een medische aandoening die hem eerder al parten speelde in de voorbije maanden is verslechterd.

De International Board heeft zijn ontslag aanvaard en Kumi draagt met onmiddellijke ingang zijn verantwoordelijkheden over aan vice-secretaris-generaal Julie Verhaar. Zij neemt de rol van waarnemend secretaris-generaal op zich tot een vervanger is aangeworven.

“Met tegenzin, maar begripvol, hebben we Kumi’s ontslag aanvaard. In de periode dat hij secretaris-generaal was, heeft hij echt leiderschap getoond, door ons te helpen bij het uitstippelen van onze volgende globale strategie en ervoor te zorgen dat we de uitdagingen op het vlak van de mensenrechten, waarmee de wereld geconfronteerd wordt, het hoofd kunnen bieden”, zegt Sarah Beamish, voorzitter van de internationale Raad van Bestuur van Amnesty International.

Kumi is van plan om in de loop van de maand december nog een aantal verplichtingen na te komen als uittredend secretaris-generaal, zolang zijn gezondheidstoestand dat toelaat. Hij wil een geleidelijke, zorgvuldig gefaseerde overgangsperiode inlassen. Hij treedt definitief af in januari, wanneer zijn ziekteverlof begint.

Lees ook

Meer nieuws