Schrijfmarathon: Voor wie schrijven we dit jaar?

Schrijfmarathon: Voor wie schrijven we dit jaar?

Blog

Heb je altijd al verandering teweeg willen brengen, maar weet je niet goed hoe? Want waar moet je bijvoorbeeld beginnen? En wat kun je in je eentje bereiken? Wel, heel wat! Zeker als je samenwerkt met honderden anderen die ook tegen onrecht in actie willen komen.

Vorig jaar werden wereldwijd meer dan 3,7 miljoen brieven, kaarten, handtekeningen, sms’jes en WhatsApp’jes verstuurd en maar liefst zeven mensen voor wie we actie voerden kwamen vrij. Een geweldig resultaat! Ook dit jaar willen we dat veel mensen vrijkomen. Help je mee? 

Voor deze mensen voeren we dit jaar massaal actie. Jouw brief kan levens veranderen!

 

Fomusoh Ivo Feh (Kameroen) – 20 jaar cel voor 1 sms

De 27-jarige student Fomusoh Ivo Feh verstuurde een sarcastisch sms’je over Boko Haram. Door dat sms’je werd hij gearresteerd voor ‘rebellie’ en riskeert hij 20 jaar celstraf. Amnesty eist zijn onvoorwaardelijke en onmiddellijke vrijlating.

Shawkan (Egypte) - fotojournalist in de cel

Shawkan zit al meer dan 1000 dagen in de cel omdat hij in 2016 foto’s maakte van bruut politiegeweld tijdens protesten in Caïro. Hij werd gearresteerd, gefolterd en in de cel gegooid. Amnesty vraagt zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.

Ilham Tohti (China) – levenslang voor strijd tegen discriminatie

Ilham Tothi, een Oeigoerse professor economie, is een bruggenbouwer tussen de diverse etnische gemeenschappen in China. Hij probeerde in dialoog te gaan met de autoriteiten om tot een vreedzame oplossing te komen, maar werd veroordeeld voor ‘separatisme’ en kreeg levenslang. Ilham moet onvoorwaardelijk en onmiddellijk worden vrijgelaten.

Zeynab Jalalian (Iran) – levenslang voor Koerdische vrouwenrechtenactiviste

Zeynab Jalalian werd gearresteerd voor haar vermeende banden met een gewapende Koerdische oppositiegroep. Ze werd gefolterd en wordt daardoor nu langzaamaan blind. De autoriteiten weigeren haar de broodnodige medische zorg. Amnesty vraagt haar vrijlating en toegang tot medische hulp.

Johan Teterissa (Indonesië) – in de cel voor dans met verboden vlag

Johan Teterissa, een leerkracht lager onderwijs, voerde een traditionele dans op met de vlag van de Zuid-Molukken. Die vlag is in Indonesië verboden. Hij werd gearresteerd, mishandeld en kreeg een celstraf van 15 jaar. Amnesty vraagt zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.

Edward Snowden (VS) – klokkenluider riskeert lange celstraf

Edward Snowden legde een onwettig wereldwijd afluisterprogramma bloot dat de privacy- rechten van miljoenen mensen heeft geschonden. Hij leeft in ballingschap en riskeert tientallen jaren cel voor zijn moed. Amnesty voert actie voor een presidentieel pardon van Obama.

Bayram Mammadov & Giyas Ibrahimov (Azerbeidzjan) – gefolterd Voor graffiti

Bayram Mammadov & Giyas Ibrahimov spoten kritische graffiti op het standbeeld van de president. Ze werden gearresteerd en gefolterd. Ze riskeren 12 jaar cel voor ‘drugsbezit’. Amnesty vraagt hun onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.

Annie Alfred (Malawi) – Annie vreest elke dag voor haar leven

De 10-jarige Annie heeft albinisme. Ze loopt het risico ontvoerd en vermoord te worden omdat veel mensen in Malawi geloven dat de botten en lichaamsdelen van mensen met albinisme geneeskrachtig zijn. Amnesty vraagt betere bescherming voor Annie en haar lotgenoten.

Eren Keskin (Turkije) – meer dan 100 keer gearresteerd voor haar mening

Eren Keskin werd de afgelopen jaren ontelbare keren gearresteerd wegens haar kritische artikels en mensenrechtenwerk. Haar enige misdaad is dat ze opkomt voor rechtvaardigheid. Amnesty wil niet dat ze in de cel belandt.

Máxima Acuña (Peru) – bedreigd voor strijd tegen goudmijn

Máxima Acuña is een boerin. Ze trotseert al jaren intimidaties en geweld door de politie omdat ze weigert haar land af te geven aan een mijnbedrijf. Amnesty vraagt dat Máxima en haar gezin beschermd worden.

Inwoners Peace River Valley (Canada) – stuwdam bedreigt leefgebied

De overheid gaf groen licht voor de bouw van een dam in de Peace River vallei. Die dam zal het leefgebied, de jachtgebieden en begraafplaatsen van de inheemse bewoners vernielen. De overheid moet de bouw van de dam stopzetten.

 

 

"11 redenen om te schrijven"

Brieven schrijven, werkt dat wel? Bekijk de video!

hier niet op duwen