Schrijfmarathon neemt wervelende start met 3720 brieven en kaartjes

Schrijfmarathon neemt wervelende start met 3720 brieven en kaartjes

Persbericht

De jaarlijkse Schrijfmarathon van Amnesty International werd vandaag feestelijk op gang getrokken met een geslaagd startevenement in Antwerpen. Op twaalf uur tijd werden maar liefst 3720 brieven en kaartjes geschreven voor mensen van wie de mensenrechten geschonden worden. De campagne loopt nog tot 31 december. Over heel de wereld worden de komende weken weer miljoenen brieven geschreven.

De impact van al deze brieven is indrukwekkend. Gemiddeld levert één op vier van Amnesty’s schrijfacties resultaat op: een onschuldige gevangene wordt vrijgelaten, folterpraktijken worden stopgezet, gebrekkige wetgeving wordt aangepast of een belaagde mensenrechtenactivist krijgt bescherming

Moses Akatugba is één van die mensen die de kracht van de campagne beleefd heeft. Als 16-jarige werd hij gearresteerd, zwaar gefolterd en na acht jaar cel ter dood veroordeeld omdat hij enkele gsm’s zou gestolen hebben. Tijdens Amnesty’s Schrijfmarathon van 2014 vertrokken er honderdduizenden brieven vanuit alle hoeken van de wereld naar de Nigeriaanse machthebbers. Kort nadien kreeg Moses gratie.

“Vandaag kwam Moses in Antwerpen getuigen over de nachtmerrie die hij beleefde, maar hij benadrukte hoeveel moed hij geput heeft uit de vele duizenden brieven die voor hem geschreven zijn,” zegt Lore Van Welden.

Elk jaar in december schrijven mensen in de hele wereld miljoenen brieven, e-mails en tweets naar ministers, presidenten en andere machthebbers om mensenrechtenschendingen een halt toe te roepen. Daarnaast worden er ook miljoenen solidariteitskaartjes geschreven naar de mensen van wie de rechten niet gerespecteerd worden.

De Schrijfmarathon van Amnesty International is ’s werelds grootste mensenrechtencampagne en loopt nog tot en met 31 december. Amnesty-activisten en sympathisanten organiseren de komende maand grote en kleine schrijfmarathons over heel Vlaanderen. Iedereen kan een marathon organiseren: daarvoor zijn handige actiepakketten verkrijgbaar via www.schrijfmarathon.be. Al 600 mensen hebben een actiepakket besteld en organiseren één of meerdere marathons thuis, in de bibliotheek, op café of elders. Ook tientallen gemeenten en bibliotheken springen op de kar en organiseren een marathon.

hier niet op duwen