Afbeelding
Schrijfmarathon Kick-off: het grootste mensenrechtenevenement van Vlaanderen is terug
Persbericht

Schrijfmarathon Kick-off: het grootste mensenrechtenevenement van Vlaanderen is terug

22 november 2022

Op zaterdag 26 november organiseert Amnesty International de Schrijfmarathon Kick-off. De deuren van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen worden dan wagenwijd opengezet voor hét startevenement van de jaarlijkse briefschrijfactie voor mensenrechten.

Voor het eerst sinds 2019 komen honderden Amnesty-activisten en sympathisanten bijeen om de wereldwijde schrijfactie af te trappen. Een hele dag lang - van 10u tot 22u – schrijven ze brieven en kaartjes om mensenrechtenschendingen een halt toe te roepen.

Recht op protest

De Schrijfmarathon staat dit jaar in het teken van tien personen en groepen die elk op hun eigen manier protesteren tegen onrecht, en daardoor te maken krijgen met intimidatie, geweld en vervolging.

Een van de schrijfacties is gewijd aan Nasser Zefzafi uit Marokko. Nasser werd op 29 mei 2017 gearresteerd omdat hij een preek in een moskee onderbrak en de imam ervan beschuldigde een spreekbuis van de autoriteiten te zijn. Hij kreeg 20 jaar gevangenisstraf omdat hij verandering eiste. Tijdens de Schrijfmarathon worden er brieven geschreven naar de Marokkaanse autoriteiten met de oproep om hem onmiddellijk vrij te laten.

Ook Shahnewaz Chowdhury uit Bangladesh, die opkomt voor het milieu, riskeert een lange celstraf. Hij werd gearresteerd voor een Facebookbericht, waarin hij een lokale kolencentrale in verband bracht met de vernietiging van het milieu in zijn regio. Shahnewaz kwam vrij op borgtocht, maar riskeert een jarenlange celstraf als hij veroordeeld wordt. Amnesty International eist dat alle aanklachten tegen hem ingetrokken worden.

Er wordt ook geschreven voor LGBTI+ en vrouwenrechtenactivisten Yren Rotela en Mariana Sepúlveda uit Paraguay. Als transgender personen kunnen ze hun naam niet wettelijk veranderen en kunnen ze geen identiteitspapieren krijgen waarin hun juiste genderidentiteit is vermeld. De staat probeert hen onzichtbaar te maken en demonstraties voor trans rechten worden vaak verboden. Mariana komt op 26 november naar de Kick-off in Antwerpen om te vertellen over haar mensenrechtenwerk.

“De editie van dit jaar is extra bijzonder, want het is de eerste Kick-off die we organiseren sinds corona. We staan echt te popelen om iedereen te ontvangen en samen brieven te schrijven voor mensenrechten. Het is ook een hele eer om Mariana uit Paraguay te mogen verwelkomen. Het wordt een hartverwarmend mensenrechtenfeest”, zegt Eva Davidova, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

Verschillende muzikanten komen de honderden briefschrijvers aanmoedigen met gratis optredens. Onder meer IKRAAAN en Mauro Pawlowski zorgen voor prachtige, intieme deuntjes. Wie last krijgt van een kramp in de handen kan een gratis handmassage krijgen. Er is ook een bar met drank en hapjes in overvloed.

Brieven schrijven werkt

De Schrijfmarathon van Amnesty International is ’s werelds grootste mensenrechtencampagne. Wie niet op de Kick-off geraakt, kan nog tot 31 december zelf een Schrijfmarathon organiseren: daarvoor zijn gratis schrijfpakketten te bestellen via www.schrijfmarathon.be.

Het recept van de Schrijfmarathon is simpel: mensen bundelen hun krachten om andere mensen te helpen. Machthebbers kunnen de miljoenen doelgerichte schrijfacties uit alle hoeken van de wereld niet zomaar naast zich neerleggen. Door de massale druk worden onschuldige gevangenen vrijgelaten, folterpraktijken stopgezet, gebrekkige wetgeving aangepast en bescherming geboden aan belaagde mensenrechtenactivisten.

In 2021 werden er maar liefst 4,5 miljoen brieven en kaarten geschreven tijdens de Schrijfmarathon. Een van de mensen waar actie voor werd gevoerd is Bernardo Caal Xol uit Guatemala. Hij was veroordeeld tot 7 jaar en 4 maanden cel omdat hij geweldloos de rivier van de Q’eqchi’ Maya’s beschermde, tegen de bouw van twee waterkrachtcentrales. Na vier jaar onterechte gevangenschap kwam hij op 24 maart 2022 vervroegd vrij uit de gevangenis. Bernardo bedankte iedereen die voor hem in de pen kroop: “Jullie gaven me hoop op de gerechtigheid, vrijheid en gelijkheid die in elk volk en elk land moet zegevieren.”

Lees ook

Meer nieuws