Afbeelding
Schrijfmarathon 2021: grootste mensenrechtencampagne ter wereld gaat van start
Persbericht

Schrijfmarathon 2021: grootste mensenrechtencampagne ter wereld gaat van start

29 november 2021

Op 1 december gaat de grootste mensenrechtencampagne ter wereld opnieuw van start. Tijdens de Schrijfmarathon van Amnesty International zullen mensen een maand lang miljoenen brieven en kaartjes schrijven om mensenrechtenschendingen een halt toe te roepen.

Al 6O jaar lang gebruikt Amnesty International pen en papier als wapen, omdat het werkt. De Schrijfmarathon heeft door de jaren heen het leven van meer dan 100 mensen helpen veranderen, door hen te beschermen tegen foltering of te bevrijden van onterechte gevangenschap.

“De Schrijfmarathon is alles waar Amnesty International voor staat: mensen van over de hele wereld die samen in solidariteit opkomen tegen onrecht. Het schrijven van een brief of het ondertekenen van een petitie kan iemands leven echt veranderen.”

Eva Davidova, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.



Miljoenen brieven die mensenlevens veranderen

Vorig jaar werden wereldwijd 4,5 miljoen brieven, kaartjes en handtekeningen verstuurd door honderdduizenden mensen in meer dan 200 landen. In Vlaanderen was de Schrijfmarathon goed voor niet minder dan 98.726 brieven, solidariteitskaartjes en handtekeningen. Met de acties van onze Franstalige collega’s erbij geteld, kwamen we op een Belgisch totaal van 247.004 boodschappen.



Al die schrijfacties samen zorgden al snel voor impact: maar liefst 5 van de 10 mensen of groepen voor wie Amnesty International vorig jaar schreef, zijn intussen vrij of vrijgesproken. Zelfs als er geen tastbaar resultaat volgt, bieden de schrijfacties nog altijd hoop en steun aan de mensen die onrecht werden aangedaan.

In december 2020 schreef Amnesty voor de vrijlating van Germain Rukuki (43). De Burundese mensenrechtenverdediger was veroordeeld tot een gevangenisstraf van 32 jaar omdat hij opkwam tegen foltering in zijn land. Zes maanden na de schrijfactie kwam hij vrij! Op 4 juni 2021 bracht een Hof van Beroep in Burundi de gevangenisstraf van Germain terug van 32 naar 1 jaar. Hij werd vrijgesproken van de meeste van de verzonnen aanklachten waarvoor hij eerder was veroordeeld. Germain heeft 4 jaar vastgezeten in een kleine, overvolle cel.



Vorig jaar kropen ook 316.796 mensen in hun pen voor Popi Qwabe (24) en Bongeka Phungula (28) uit Zuid-Afrika. De twee vriendinnen werden in 2017 vermoord en waarschijnlijk verkracht. Op 8 maart 2021, Internationale Vrouwendag, overhandigde een Amnesty-delegatie met Popi’s zus en moeder handtekeningen aan leden van de nationale politie. Dat leidde ertoe dat de politie de zaak opnieuw onderzocht heeft en doorverwezen heeft naar het openbaar ministerie voor vervolging. Amnesty blijft de zaak op de voet volgen tot er gerechtigheid is voor de slachtoffers en hun familie.



Er werd ook geschreven voor 18 METU-studenten, onder hen Melike Balkan (25) en Özgür Gür (26) uit Turkije. Ze riskeerden tot 3 jaar celstraf omdat ze opkomen voor de rechten van LGBTI+'ers. Samen met enkele studenten organiseerden ze in 2019 een Pride sit-in aan hun universiteit. De vreedzame bijeenkomst werd door de politie met geweld beëindigd. Op 8 oktober 2021 zijn ze samen met de 16 andere deelnemers vrijgesproken. De twee studenten bedanken iedereen die voor hen in actie kwam.



Alle succesverhalen van de Schrijfmarathon van vorig jaar lees je hier.

Tien nieuwe schrijfacties

De tien schrijfacties van dit jaar belichten de verhalen van moedige mensenrechtenverdedigers, onschuldige burgers die onterecht opgesloten zitten en tieners die dromen van een betere toekomst voor hun gemeenschap. Wereldwijde aandacht kan hun levens veranderen!



Mensenrechtenadvocaat Mohamed el-Baqer (41) uit Egypte kwam op voor mensen die onterecht in de gevangenis zitten. De autoriteiten beschuldigden hem valselijk van terrorisme, een veelgebruikte methode om mensenrechtenverdedigers achter de tralies te krijgen. Amnesty eist zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. Mohamed belandde zonder enige vorm van proces in de gevangenis, waar hij wreed wordt behandeld. Hij krijgt geen bed en matras, mag niet buiten sporten en zelfs geen familiefoto’s in zijn cel hebben.



Er zal ook geschreven worden voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Zhang Zhan (38) uit China. Toen Wuhan als eerste stad ter wereld in lockdown ging, was ze een van de weinige burgerjournalisten die verslag deed van de uitbrekende coronacrisis. Ze werd opgepakt en veroordeeld tot 4 jaar cel. Zo willen de autoriteiten haar het zwijgen opleggen.



Ook de autoriteiten van Thailand mogen dit jaar brieven verwachten van over de hele wereld. De ooit verlegen tiener Panusaya Sithijirawattanakul (23) is een van de leiders van de Thaise democratiebeweging. Er lopen momenteel tientallen aanklachten tegen haar, waarvoor ze tot levenslang kan krijgen. Amnesty eist haar vrijlating en dat alle aanklachten tegen haar worden ingetrokken.



De schrijfacties hebben niet alleen betrekking op gevangenen. Een van de mensen die in de Schrijfmarathon van dit jaar aan bod komt, is Janna Jihad (15) die opgroeide in het kleine Palestijnse dorp Nabi Saleh. Ze doet al sinds haar zevende aan burgerjournalistiek en legt het geweld van het Israëlische leger in haar dorp op de bezette Westelijke Jordaanoever vast. Janna wordt met de dood bedreigd voor haar journalistieke werk, maar ze is vastbesloten om haar stem te blijven laten horen. In brieven gericht aan de autoriteiten van Israël vraagt Amnesty om Janna te beschermen tegen discriminatie en geweld.



Verder wordt geschreven voor Anna Sharyhina (44) en Vira Chernygina (38) uit Oekraïne. Ze hebben de organisatie Sphere opgericht, die opkomt voor de rechten van vrouwen en van LGBTI+-personen. De medewerkers en gebouwen van Sphere zijn al meerdere keren aangevallen. De daders worden niet vervolgd en tijdens de eerste Pride in Charkov deden zelfs politieagenten mee aan het homofobe gescheld. Tijdens de Schrijfmarathon worden de Oekraïense autoriteiten opgeroepen de straffeloosheid voor aanvallen tegen Sphere te stoppen.



De vijf overige schrijfacties van de Schrijfmarathon zijn gericht aan Guatemala, Mexico, Nigeria, Belarus en Eritrea. Alle informatie is te vinden op www.schrijfmarathon.be. Op deze website kan iedereen gratis een schrijfpakket bestellen met alles wat nodig is om zelf een succesvolle schrijfactie te organiseren. Al meer dan 1100 mensen in Vlaanderen hebben een pakket ontvangen en nog elke dag komen er nieuwe bestellingen bij.

Schrijf een brief. Verander een leven.

Lees ook

Meer nieuws