Schrijfmarathon 2015: goed nieuws

Schrijfmarathon 2015: goed nieuws

Goed nieuws

In december 2015 kropen activisten tijdens de wereldwijde Schrijfmarathon in de pen voor 12 mensen of groepen in nood. Ook Amnesty International Vlaanderen organiseerde een heuse schrijfmarathon.

Voor Albert, die reeds 43 jaar in eenzame opsluiting zit. Voor de jonge slachtoffertjes van kindhuwelijken in Burkina Faso. Of voor Teodora die dertig jaar cel kreeg omwille van een miskraam.

Wereldwijd werden er maar liefst 3.776.809 brieven geschreven!

En die brieven veranderden opnieuw levens:

Op vrijdag 19 februari 2016 - zijn 69ste verjaardag - kwam Albert Woodfox eindelijk vrij. Hij zat meer dan 40 jaar in eenzame opsluiting, voor een moord die hij zegt niet te hebben begaan.Albert Woodfox maakte deel uit van de zogenaamde Angola 3. Samen met Robert King en Herman Wallace werd hij veroordeeld voor de moord op een bewaker. Alle drie de mannen hebben altijd gezegd niet schuldig aan deze moord te zijn. Vanwege hun politieke activisme - de mannen waren ten tijde van hun eerste gevangenisstraf (1972) lid van de Zwarte Panterbeweging - werden ze in isolatie geplaatst. tientallen jaren lang. Albert Woodfox zat meer dan 40 jaar 23 uur per dag in een ruimte zo groot als een parkeerplaats, zonder enig contact met anderen.

Ook goed nieuws uit Burkina Faso. De Burkinese regering heeft publiekelijk bevestigd dat ze zich zal inzetten om een halt toe te roepen aan de praktijk van kindhuwelijken. Het familierecht zal herzien worden en de wettelijke huwbare leeftijd voor meisjes zal verhoogd worden tot 18 jaar. Ook is men van plan om gedwongen huwelijken duidelijk te omschrijven in het strafrecht. Daarnaast werd er een nationale strategie en een actieplan voor de komende jaren goedgekeurd dat een halt moet toeroepen aan de gedwongen kindhuwelijken.

In Myanmar kwam Phyoe Phyoe Aung, samen met haar man Lin Htet Naing en nog tientallen studentenactivisten eindelijk vrij. Dit is een grote overwinning voor mensenrechtenverdedigers in het land.

Phyoe Phyoe Aung

Opnieuw het bewijs dat de Schrijfmarathon werkt. Dat brieven werkelijk levens kunnen veranderen. Dat de solidariteit wereldwijd hartverwarmend is. Dat we dit vooral moeten blijven verder doen. Want het zijn dit soort acties die het verschil maken.

Ook dit jaar organiseren we in december een Schrijfmarathon. De kick-off ervan vindt plaats op 3 december in de Karel de Grote hogeschool op de Groenplaats in Antwerpen. Hou dus zeker een plaatsje vrij in je agenda!

hier niet op duwen