Afbeelding
Schrijfactie Máxima Acuña de Chaupe: Help Máxima in de strijd om haar land
Uit de beweging

Schrijfactie Máxima Acuña de Chaupe: Help Máxima in de strijd om haar land

25 november 2016

Mensenrechtenactivisten wereldwijd worden vaak slachtoffer van intimidatie, bedreigingen, politieke vervolging, fysiek geweld of zelfs moord, omwille van hun activiteiten. Vrouwen worden hierbij extra geviseerd.

Op 29 november is het de “Internationale dag van de vrouwelijke mensenrechtenactivisten”. Op die dag vragen we aandacht voor de moeilijke omstandigheden waarin deze vrouwen werken. Dat zo’n dag nog steeds nodig is, werd in 2016 opnieuw pijnlijk duidelijk. Berta Cáceres, een mensenrechtenactiviste uit Honduras, werd in maart van dit jaar vermoord teruggevonden. Berta voerde campagne voor de land- en milieurechten van de inheemse Lenca-gemeenschap in haar land. Ze kreeg al jaren doodsbedreigingen voor haar werk.

Ook ander mensenrechtenactivisten in Zuid-Amerika voeren actie met gevaar voor eigen leven. Máxima Acuña de Chaupe woont als boerin in de Peruviaanse hooglanden. Daar teelt ze onder meer aardappelen en kweekt ze cavia’s. Máxima verzet zich al jaren tegen de plannen van mijnbouwbedrijf Minera Yanacocha om goud en koper te delven op haar terrein. Yanacocha, één van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld, kreeg in 2011 een concessie van de Peruviaanse overheid voor de ontginning van een koper- en goudmijn. Het Congaproject brengt het voortbestaan van vier hooglandmeren in gevaar, met dramatische gevolgen voor de watervoorziening en het leefmilieu van duizenden mensen. Het project gaat dan ook gepaard met veel sociaal protest.

Máxima Acuña weigert om haar land te verkopen aan het mijnbouwbedrijf en houdt zo de plannen van het bedrijf tegen. Yanacocha startte een rechtszaak om het gezin van hun grond te verdrijven, aanvoerend dat zij de grond illegaal gebruiken. Het bedrijf won de rechtszaak en Máxima kreeg een straf van drie jaar voorwaardelijk en een boete van 2000 dollar opgelegd. Máxima kreeg echter haar gelijk voor de rechtbank in hoger beroep. Het gezin mag op de grond blijven wonen.

Door haar weerstand tegen het project heeft Máxima zich de woede van het mijnbouwbedrijf op de hals gehaald. Máxima is het mikpunt geworden van intimidatie en bedreigingen door het bedrijf en de Peruviaanse overheid. Het gezin wordt bespioneerd door Peruviaanse politieagenten, die werkzaam zijn als veiligheidsagenten voor Yanacocha. Het mijnbouwbedrijf heeft ook een hek gebouwd rond de eigendom van Máxima, waardoor zij zich niet langer vrij kan bewegen. De oogst van het gezin werd al verschillende keren vernield en hun hond werd mishandeld. Bovendien gebruikt het mijnbouwbedrijf ook fysiek geweld tegen Máxima en de rest van het gezin. Máxima en haar dochter werden al verschillende keren bewusteloos geslagen.

Maar Máxima’s strijd tegen het mijnbouwbedrijf blijft niet zonder resultaat. In 2016 werd een kleine overwinning geboekt, toen Yanacocha aankondigde om de plannen voor het Congaproject voorlopig stil te leggen. Dit jaar won Máxima ook de Goldman Environmental Prize, ook wel de Nobelprijs voor milieuactivisten genoemd. Haar strijd is uitgegroeid tot een symbool van hoop en moed voor inheemse en rurale gemeenschappen die hun leefmilieu bedreigd zien door extractivisme.

Maar ondanks de wereldwijde aandacht voor haar zaak, blijft de situatie voor Máxima en de rest van de familie benard. Het gezin blijft namelijk het slachtoffer worden van brutale aanvallen door het mijnbouwbedrijf. Zo drongen in september nog veiligheidsagenten van Yanacocha haar eigendom binnen. Toen Máxima en haar echtgenoot probeerden te protesteren, werden zij aangevallen met stokken. Máxima moest naar het ziekenhuis gebracht worden voor verzorging. Het mijnbouwbedrijf blijft er alles aan doen om het gezin Acuña van hun land te verjagen en schuwt niet om daarbij fysiek geweld te gebruiken. Ondanks de moeilijke situatie waar zij en haar gezin in verkeren, blijft Máxima de strijd tegen het mijnbouwbedrijf moedig voortzetten.

Hoe kan jij helpen in de strijd van Máxima tegen het mijnbouwbedrijf? Doe mee aan onze schrijfmarathon! Schrijf een brief naar de minister van Binnenlandse Zaken van Peru en roep hem op om Máxima te beschermen van tegen intimidaties en de gedwongen verlating van haar land.

Onderteken de brief op schrijfmarathon.be

Auteur: Silke Van Caenegem - Themateam Gender & Mensenrechten

Lees ook

Meer nieuws