Tijdens de Schrijf-ze-VRIJdag in 2016 kwamen leerlingen massaal in actie voor kinderrechten. Met resultaat!
Schrijf-ze-VRIJdag boekt opnieuw veel resultaat!
Eén van de acties tijdens de Schrijf-ze-VRIJdag 2016 ging over kinderarbeid in de Congolese kobalt-mijnen.
We nemen onze smartphones en andere elektrische toestellen als vanzelfsprekend. Maar kobalt, de stof die in onze batterijen voorkomt, is vaak afkomstig uit mijnen in Congo. Daar moeten kinderen zo jong als zeven jaar dagelijks werken om kobalt te ontginnen en krijgen ze geen kans om naar school te gaan.
Leerlingen in Vlaanderen en Brussel schreven naar bedrijven als Samsung, Microsoft, Volkswagen, Sony en Apple om dit aan te klagen.
1. Wees eerlijk over de herkomst van de grondstof kobalt in jullie producten
2. Wat gaan jullie doen om de kinderarbeid en slechte werkomstandigheden in de kobaltmijnen te stoppen?
Sommige bedrijven formuleerden niet meteen een helder antwoord op jullie eisen. Amnesty International was wel tevreden over de reacties van Samsung en Apple.
Dankzij jullie brief hebben Samsung en Apple eerlijk toegegeven waar hun kobalt vandaan komt. Amnesty International vindt dit een zeer eerlijk en verantwoordelijk antwoord, dat erg verschilt van de ontwijkende antwoorden die andere bedrijven gaven.
Samsung en Apple antwoordden dat alles nog niet perfect is, maar dat ze alles zullen onderzoeken en maatregelen nemen om kinderarbeid een halt toe te roepen. Dit is een eerlijk antwoord dat getuigt van een zin voor verantwoordelijkheid.
Nu moeten we kijken hoe het verder verloopt. Maar jullie brieven hebben ervoor gezorgd dat enkele van de sterkste bedrijven ter wereld beseffen dat kinderarbeid niet door de beugel kan. Dankjewel daarvoor!
Vele kinderen maakten tijdens Schrijf-ze-VRIJdag 2016 een tekening met een droom voor de kinderen van Katanga in Congo. Na vele, véle maanden op zee en in de lucht kwamen de tekeningen toe bij de kinderen die moeten werken in de mijnen. En die lange reis was zeker en vast de moeite.
De foto’s, filmpjes én tekeningen spreken voor zich:
Ook zij maakten tekeningen die hun ervaringen in de groeve uitbeelden. Velen kinderen hebben geen ouders meer. Net als jullie hopen ze dat de Congolese overheid gratis lager onderwijs voor hen zal organiseren. Voorlopig kunnen ze “echt kind zijn” bij de zusters van Bon Pasteur, maar ze zijn erg bang dat ze ooit zullen moeten terugkeren naar de mijnen.
Ze zijn blij dat jullie naar school kunnen gaan, en moedigen jullie aan om jezelf verder te ontwikkelen.
Ze hopen dat jullie echte leiders zullen worden die zullen opkomen voor de rechten van kinderen!