Afbeelding
Saudi-Arabië: Uitspraak Khashoggi-proces is “schijnvertoning”
Persbericht

Saudi-Arabië: Uitspraak Khashoggi-proces is “schijnvertoning”

23 december 2019

Een rechtbank in Saudi-Arabië veroordeelde vijf personen tot de doodstraf en drie anderen tot gevangenisstraffen voor de moord op journalist Jamal Khashoggi. Lynn Maalouf, directeur research Midden-Oosten van Amnesty International, noemt het “een schijnvertoning”.

“Deze uitspraak is een schijnvertoning, die geen gerechtigheid biedt noch de waarheid aan het licht brengt voor Jamal Khashoggi en zijn geliefden. Het proces vond plaats achter gesloten deuren, zonder publiek en zonder internationale waarnemers. Het is ook niet duidelijk hoe het onderzoek is gevoerd.

“Dit vonnis zegt niets over de betrokkenheid van de Saudische autoriteiten bij deze verschrikkelijke misdaad, noch over de plaats waar de stoffelijke resten van Jamal Khashoggi zich nu bevinden.”

“Rechtbanken in Saudi-Arabië ontzeggen beklaagden stelselmatig de toegang tot advocaten en veroordelen mensen tot de doodstraf na een zeer oneerlijk proces. Door het gebrek aan transparantie vanwege de Saudische autoriteiten en het ontbreken van een onafhankelijk rechtssysteem kan alleen een internationaal, onafhankelijk en onpartijdig onderzoek gerechtigheid brengen voor Jamal Khashoggi.”

Achtergrond

De bevindingen van de openbare aanklager in de moord op Jamal Khashoggi op 2 oktober 2018 werden op 23 december 2019 gepubliceerd door het Saudische persagentschap. Op het proces stonden 31 mensen terecht, van wie er elf in beschuldiging werden gesteld en acht veroordeeld werden. Vijf beklaagden kregen de doodstraf en drie werden veroordeeld tot gevangenisstraffen. Ze stonden terecht en werden veroordeeld door de Strafrechtbank in Riyad. Tegen het vonnis kan beroep worden aangetekend.

Een VN-rapport dat in juni 2019 werd vrijgegeven door de Speciale Rapporteur voor buitengerechtelijke, standrechtelijke en willekeurige executies , Agnes Callamard, concludeerde dat Jamal Khashoggi het slachtoffer was van “een buitengerechtelijke moord waarvoor de staat Saudi-Arabië verantwoordelijk is onder internationaal humanitair recht.” Saudi-Arabië werkte niet mee aan het onderzoek van Speciale Rapporteur Callamard.

Lees ook

Meer nieuws