Afbeelding
Saudi-Arabië: criminalisering feminisme, atheïsme en homoseksualiteit is verwerpelijk
Actueel

Saudi-Arabië: criminalisering feminisme, atheïsme en homoseksualiteit is verwerpelijk

13 november 2019

Saudi-Arabië kondigde officieel aan, onder meer via een promotievideo gepubliceerd door staatsveiligheid, dat feminisme, homoseksualiteit en atheïsme worden geclassificeerd als 'extremistische ideeën'. Heba Morayef, Amnesty’s directeur voor de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika reageert:

"De aankondiging van de Saudische staatsveiligheid dat feminisme, atheïsme en homoseksualiteit extremistische ideeën zijn die bestraft kunnen worden met detentie en geseling is schandalig. Dit strookt niet met het hervormingsgezinde beeld waarmee kroonprins Mohammed bin Salman in het buitenland blijft uitpakken.”

“Feminisme, atheïsme en homoseksualiteit zijn geen misdrijven. Deze aankondiging is uiterst gevaarlijk en heeft ernstige implicaties voor het recht op vrije meningsuiting, het recht op leven, vrijheid en veiligheid in het land. Het toont hoe de vooruitgang onder Mohammed bin Salman slechts schijn is en onthult het ware intolerante gezicht van het Koninkrijk dat mensen vervolgt omwille van hun identiteit of progressieve en hervormingsgezinde ideeën.”

“Het internationale stilzwijgen over de detentie van tientallen vreedzame Saudische dissidenten vanwege hun mening is eveneens alarmerend. Belangrijke bondgenoten zoals de VS, het VK en de EU moeten het Koninkrijk onder druk zetten en wijzen op de dringende noodzaak om de vrijheid van meningsuiting in het land te beschermen, te beginnen met de vrijlating van mensenrechtenverdedigers en iedereen die wordt vastgehouden wegens het vreedzaam uiten van zijn mening.”

Achtergrond

Atheïsme is illegaal en kan met de dood bestraft worden in Saudi-Arabië. Betrekkingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn niet strafbaar in de Saudische wetgeving, maar ze zijn wel strikt verboden volgens de sharia (islamitische wetgeving) waarop het land zich baseert voor zijn wettelijk kader.

Recente hervormingen van het mannelijke voogdijsysteem en andere wetten die vrouwen discrimineerden - zoals het opheffen van het rijverbod voor vrouwen – zijn mede te danken aan het onvermoeibare werk van feministen en activisten die nog steeds opgesloten zitten of vervolgd worden.

Sinds mei 2018 riskeren 13 vrouwelijke activisten, waaronder Loujain al-Hathloul, Samar Badawi en Naseema al-Sada die nog altijd gevangen zitten, veroordeeld te worden voor hun mensenrechtenactivisme en hun werk om vrouwenrechten te bevorderen. Veertien andere schrijvers, activisten en familieleden van vrouwenrechtenactivisten zitten sinds april 2019 zonder proces in hechtenis. Velen van hen steunen de vrouwenrechtenbeweging.

Lees ook

Meer nieuws