Afbeelding
Saudi-Arabië: blogger Raif Badawi gevangengehouden ondanks het voltooien van zijn straf
Actueel

Saudi-Arabië: blogger Raif Badawi gevangengehouden ondanks het voltooien van zijn straf

04 maart 2022

Raif Badawi is een prominente blogger en mensenrechtenverdediger die veroordeeld werd tot een gevangenisstraf enkel en alleen omdat hij zijn recht op vrije meningsuiting uitoefende. Hij zit nog steeds in de cel, ondanks het feit dat hij op 1 maart een onrechtvaardige gevangenisstraf van 10 jaar heeft uitgezeten.

“Raif Badawi heeft een decennium achter de tralies doorgebracht enkel en alleen omdat hij zijn recht op vrijheid van meningsuiting uitoefende. De Saudische autoriteiten moeten zorgen voor zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating en het onrechtmatige reisverbod dat hem is opgelegd opheffen, zodat hij eindelijk herenigd kan worden met zijn familie”, aldus Heba Morayef, regionaal directeur van Amnesty International voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

“Raif Badawi's voortdurende detentie onthult de volslagen minachting van de Saudische autoriteiten voor het recht op vrijheid, vrijheid van meningsuiting en zelfs voor hun eigen wetten. Het toont ook aan dat hun pogingen om de wereld een progressief imago voor te houden niets meer zijn dan een rookgordijn om hun repressie te verbergen.”

“Het harde optreden van de Saudische autoriteiten tegen het maatschappelijk middenveld en de vrijheid van meningsuiting moet ophouden. Raif Badawi en alle gewetensgevangenen die uitsluitend worden vastgehouden omdat zij op vreedzame wijze hun mensenrechten hebben uitgeoefend, moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.”

Achtergrond

Raif Badawi, een Saudische dichter en activist, werd op 17 juni 2012 gearresteerd en in 2014 veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, een reisverbod van 10 jaar en een boete van een miljoen Saudische riyals (ongeveer 240.000 €) voor het oprichten van een online forum voor publiek debat en beschuldigingen dat hij de islam zou hebben beledigd. Hij werd ook veroordeeld tot een wrede en onmenselijke straf van 1.000 stokslagen, waarvan de eerste 50 werden toegediend op 9 januari 2015 op een openbaar plein in Jeddah. Hoewel de volgende stokslagen vervolgens steeds werden uitgesteld - eerst om medische, daarna om onbekende redenen - leefde Raif Badawi zeven jaar lang onder de constante dreiging van deze straf.

De afgelopen jaren hebben de Saudische autoriteiten zwaar geïnvesteerd in PR-stunts om hun imago op te poetsen en de aandacht af te leiden van hun brute onderdrukking van activisten en mensenrechtenverdedigers. Tijdens het Saudische voorzitterschap van de G20-top was er weliswaar een korte pauze in de executies en vervolgingen van activisten, maar daar kwam onmiddellijk na het evenement een einde aan toen de autoriteiten hun repressie weer opvoerden.

EIS DE VRIJLATING VAN RAIF BADAWI

Lees ook

Meer nieuws